Info

19. oktobar 2017.19. okt 2017.
DOBRODOŠLI U MESEC  SALONA
OTVOREN 61. ŠABAČKI “OKTOBARSKI SALON”

DOBRODOŠLI U MESEC SALONA

Bilo da ste poklonik umetnosti ili pak samo tragač za estetskim doživljajem u stvaralaštvu drugih imate još 24 dana da užitak možda pronađete među 95 radova ovogodišnjeg “Oktobarskog salona” u Narodnom muzeju. U večeri otvaranja dodeljena tradicionalna priznanja
Dan oslobođenja, 23. oktobar, u svakoj godišnjici skrivao je radost i bolne uspomene na strahote, a u prvim godinama nisu se prenosile ratne priče starijih, već su košmari uzbunjivali direktne svedoke. Godine 1954. Likovni pedagozi Šapca: Igor Belohlavek, Stevan Antonijević, Mara Jelesić, Desanka Stanić i Vladislav Lalicki, nošeni željom da afirmišu umetnost, suprostavljajući još svežim sećanjima na najužasnije, ratne destrukcije, likovno stvaralaštvo, priredili su prvu izložbu u Višoj mešovitoj gimnaziji. Umetnici su dar u sebi podelili sa svetom, makar onim mikrosvetom svog grada, nesluteći da je stvorena manifestacija koja će tradicijom nadmašiti slične i postati kulturno obeležje grada.
Menjale su se lokacije dok tradicionalna oktobarska manifestacija stalni dom nije našla u Narodnom muzeju. Vremenom likovnom stvaralaštvu pridružili su se drugi umetnički izrazi, stvarajući od izložbe Salon, a uz šabačke stvaraoce vrata su sve šire otvarana za umetnike drugih gradova. “Oktobarski salon” postojao je u više gradova, ali su vremenom nestajali ili su potpuno menjali formu, kalendar, te je Šabački ostao jedini blizak izvornom. Proteklog četvrtka otpočeo je 61. godinu postojanja. Selekciju postavke napravili: Dejan Đorić, dr Aleksandar Leka Mladenović i Tatjana Marković koji su istivremeno opredelili i dobitnike nagrada.
- Značajan broj radova, svaki izbor u umetnosti je težak, ali veliki broj konkurenata čini veće zadovoljstvo žiriju. Ozbiljna konkurencija je bila u svakoj kategoriji i verujem da će poklonici dugo pamtiti ovogodišnju selekciju – rekla je Tatjana Marković.
- Veliko veče za kulturu u Šapcu. Impozantna tradicija, ali ja posebno ističem kvalitet sve viši iz godine u godinu. Sve više mladih izlagača našeg grada, školovanih na akademijama, uz drage stvaraoce iz drugih gradova kvalitetu dodaju i kvantitet. Uveren sam da će sugrađani uživati u postavci narednih nedelja – rekao je član Gradskog veća Igor Marsenić.
Priznanje za najbolju skulpturu ponosno je poneo Milorad Panić s delom “Portret Jelene”. Forma portreta ga opčinjava od studentskih dana, a Jelena nije “žena koje nema”.
- To je ime devojke koja nam je bila model na akademiji, rad je ranije nastao u gipsanoj strukturi, sada je izliven i dorađen do konačne forme. Kako je ovo Salon sa najdužom tradicijom, naravno da mi nagrada mnogo znači – izjavio je Panić, umetnik iz Beograda.
Prestižna nagrada imena jednog od osnivača Igora Belohlaveka, najboljem mladom autoru pripala je Milošu Blagojeviću.
- Granitna skulptura “Vreme” je moj vrhunac dosadašnjeg rada. Talasi su moja inspiracija, Skulptura je opredeljenje od malena i sublimacija svega upravo je “Vreme” – pojašnjava Blagojević.
Branko Raković prvi put je izlagao u Šapcu i odmah osvojio srca žirija delom “Deseti krug”, izabranom za najbolji rad u oblasti grafike.
- Ugled i tradicija Salona daju veliku težinu nagradi, utisci su još sveži, ali verujem da će ona biti jedna od omiljenih u mojoj kolekciji – uveren je Raković.
Uz pomenute za “Lament dalekoj kiši” nagrađen je Vladimir Vojvodić.
Bit umetnosti su umetnik koji izražva sebe kroz delo, šalje nekada i poruku i posmatrač, uživalac koji na svoj način vidi rad i na osnovu njega kreira svoju priču. Među stvaralačkim “provokacijama” značajno mesto našlo je dvoje mladih šabačkih umetnika Vladimir Miljković i Ivana Jelić. Baš pred izvajanim očima “Jelene” Milorada Panića, pogled posetioca osvaja zamućeno lice čoveka iznad kojeg su simboli tiranije, totalitarizma i terorizma.
- U angažovanom slikarstvu morate biti svesni aktuelnog trenutka, ali poznavati prošlost. Čovek na slici je nastao po modelu mog oca, ali je zamućen jer nije bitno ko je on, već šta je u svojoj suštini. “Disident” obuhvata nekoga ko ne podleže manipulacijama, stanje svesti koje ne dozvoljava da drugi misle za njega. Umetnik i sam mora biti disident, mora imati svoj stav, svest, ali ne može niko sebe proglasiti disidetnom, već to čini društvo – naglasio je autor Vladimir Miljković.
Mladu šabačku autorku Ivanu Jelić poklonici umetnosti već prepoznaju po delima gde dominira ljudska figura, radovima kroz koje ona istražuje, dajući drugima nesagledivo prostranstvo tumačenja slike.
- Na Salonu sam se predstavila kroz delo “Tok”. Figura je spoljna manifestacija čoveka, u pozadini je rentgen kao simbol njegove unutrašnjosti, a tok koji reprezentujem daje mogućnost svima da ga dožive i razumeju na svoj način – ukazuje Ivana Jelić.
Naravno, ovo je samo delić postavke koja obuhvata 95 radova, 84 stvaraoca. Mesto gde će duže zastati imaju i poklonici pejzaža, portreta, religijskih motiva, apstraktnih grafičkih, vajarskih i slikarskih dela, umetničkih predstava stvarnosti oko nas. Ukoliko odete posmatraće Vas “Novosadskook(n)o”, videćete kako neko na platnu predstavi “oprez”, na koji način predmeti koje svakodnevno koristimo tvore umetničku instalaciju i još mnogo toga.
Otvaranje je prošlo, već od prethodnog petka pa sve do 12. novembra imate priliku da u mirnijoj atmosferi, podstičućoj tišini, upoznate stvaralaštvo drugih i dozvolite estetskom u sebi da napravi svoj izbor najupečatljivijih.
D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa