Info

19. oktobar 2017.19. okt 2017.
UOČI 17. ŠABAČKOG “INTERNACIONALNOG BLUZ I DžEZ FESTIVALA”

SAV TAJ DžEZ

Kao što je filozofija baza svih nauka, praktično sve vrste popularne muzike “rođene” su iz džez i bluz ritmova. Slušati ih, znači proniknuti u iskonske početke, a slušati ih uživo, to je već privilegija koju će 17. put Šapčani imati u svom gradu, na “Internacionalnom bluz i džez festivalu u Šabačkom pozorištu
Sat po sat, veče po veče i poslednji dani oktobra su tu. Da, to je vikend kada imamo sat više na raspolaganju, jeste, to je pozni deseti mesec, poslednji koji nosi još neke odore leta, tople tonove neba i prirode, a istovremeno blaga melanholija lagano, prijateljski ulazi u život zauzimajući svest poput najorganizovanijih osvajača. Uskoro ćemo pozdraviti sva leta, ali imamo privilegiju da nam na tom ispraćaju umesto fanfara sviraju trube, saksofoni, klarineti, tromboni, gitare, kontrabasi, bubnjevi, a umesto stajanja pored crvenog tepiha i unapred pripremljenog protokola, sedećemo u udobnim stolicama, zaneseni, opijeni, opčinjeni umetnošću, umešnošću, genijalnošću. To su bluz i džez, to je muzika bezbrojnih podkategorija, melodija svih stanja, svih raspoloženja, to su note kakve nas uzbuđuju i smiruju, vuku na ples i donose meditativni mir, to je koncert, svirka gde muzičari sviraju za sebe, za svoju dušu, a opet i za svakog, baš svakog pojedinca u publici. Pred nama je sedamnaesti šabački “Internacionalni bluz i džez festival”.
Kako je moguće svirati u isto vreme samo za sebe, za mnoge, za pojedinca? Njenim veličanstvom improvizacijom. Improvizacija, suština džeza, bit života, skrivena je u svakoj melodiji koju ste slušali prethodnih godina i koju će te, u Šabačkom pozorištu, čuti 27. i 28. oktobra. Dolaze izvođači koji imaju plan nastupa, program numera, ali će, čim osete da trenutak pokazuje drugi smer, promeniti zacrtan put i prepustiti se osećaju. Ispod njih, posetioci će misli “ukrcati” na note i već će putovati, biće odjednom i tu i daleko, premostiće jaz prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, neko će osetiti kišu, nekoga će grejati sunce, biće dan i noć, biće snežna belina i peščana plaža, proleće i jesen, biće sami, počivaće u nekim zagrljajima. Slušaćete bluz i džez, a lutati trenucima koji su oduzeli dah, momentima koji su merilo kvaliteta života. Vaše je samo da sednete i da se prepustite.
Budite uvereni da ste u petak, 27. oktobra, u sigurnim rukama, odnosno notnim zapisima našeg “MT Blues band” , sastava koji u ovoj postavi svira dve godine, ali ga čine prekaljeni majstori: Mirko Tomić, Nenad Tadić, Aleksandar Tadić, Vladimir Nedeljković, Dejan Stojanović, a ispred njih sjajni vokal Nataše Tomić. Rado ih zovu u goste klubovi širom Srbije. Briljantno kombinovanje bluza, fanka, džeza i soula stvorilo je zvuk koji ih čini specifičnim. Naše umetnike aplauzom dočekujemo od 20:30, a potom će na binu zakoračiti Maks Kočetov u pratnji svog džez kvarteta.
Maks Kočetov je svetlost dana ugledao u Ukrajini, ali poslednjih godina živi i stvara u Beogradu. Zajedno sa kolegama i prijateljima: Aleksandrom Grujićem, Milanom Pavkovićem i Milošem Grbatinićem stvorio je pečat na džez sceni specifičnom autorskom muzikom “post bop” stila, posebno populrnog 60-ih godina prošlog veka, inspirisanog genijalnošću najvećih Džon Koltrejna i Majlsa Dejvisa.
Njihov naklon Vama nije kraj uživanja, već vredi udahnuti pozno večernju svežinu i produžiti nekoliko stotina metara, do kluba “Stelina” gde Vas očekuje jam session, džez svirka u atmosferi koja je “preko bare” učinila ovu muziku besmrtnom i kao takvu je dovela u Evropu. Prva asocijacija na džez mnogima je saksofon, zar ne? E baš jedan umetnik na “saksu” biće za Vas tu ovog posebnog, poslednjeg oktobarskog petka i subote. Rus Oleg Kirijev na čelu kvarteta domaćih asova Milovana Paunovića, Branka Markovića i Đino Maljokovića krunisaće već bluz i džez zvezdama ukrašene večeri.
Ne brinite, ne zaboravljamo ni subotu, 28. oktobar, očekuje Vas genijalnost i druge festivalske večeri, no o onima koji će tada najlepšim nijansama obojiti melanholiju jeseni čitajte u narednom broju.
Fizički svet podrazumeva planetu Zemlju, ali suštinski samo maštom imamo mogućnost da opkoračimo čitav “treći kamen od Sunca”, dok istinski obitavamo u svom mikrosvetu svakodnevice, okvirima koji su nekada stega, a drugi put okrilje mira i sigurnosti. Lepo u pričama zvuči avanturistički duh, no (ne)svesno neizvesnost daljina uvek podređujemo samo malo boljoj izvesnosti delića svemira kuda se prostira naš život. Najveću težinu imaju dela i događaji koji od gline nekih večeri izvajaju večne uspomene. Iskrenu radost iščekivanja nose jedino trenutci približavanja događaja kome se spremamo mnogo duže od njegovog trajanja, a koji su opet tu, na dohvat koraka ili prosečno popunjenog rezervoara. Dame i gospodo, koliko Vam je realno daleko Pozorište, zar je “Stelina” previše udaljena? Ulaz je slobodan. IZVOLITE.
D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa