Инфо

19. октобар 2017.19. окт 2017.
У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ОДРЖАН СЕМИНАР НА ТЕМУ “ИМуНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА 2017/2018.”

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ ГРИПА

Протекле седмице у Заводу за јавно здравље одржан је стручни састанак на тему “Имунизација против грипа у сезони 2017/2018.” Гости су били др Горанка Лончаревић из Института за јавно здравље Србије која је овом приликом говорила о Епидемиологији и превенцији грипа и др сц. мед. Милена Каназир, такође из Инсистута за јавно здравље, која се осврнула на принципе и праксу у имунизацији против грипа.
Сезона вакцинације против грипа оточела је прошле недеље, а вакцина је дитрибуирана свим домовима здравља на територији Републике Србије.
-Уобичајено је да током почетка или непосредно пред почетак сезоне вакцинације, сваке године организујемо стручне састанке на окружном нивоу. Ове године смо у Шапцу, како бисмо са колегама разменили одређена искуства и нове препоруке које ће нам помоћи да почнемо са вакцинацијом и размотримо ризичне групе. На територији Мачванског округа процес вакцинације против грипа се доста добро спроводи. С обзиром на то да су новим правилником о имунизацији и начину заштите лековима, предвиђне одређене измене када је у питању вакцинација против грипа и вакцинација пре свега категорије здравствних радника, имали смо прилику да на овом састанку и о томе поразговарамо – наводи Др сц.мед. Милена Каназир.
Грип је, према речима Др сц. мед. Милене Каназир озбиљно обољење читавог организма. Може бити тежак и за здраву особу али посебно су могуће тешке форме болести, код особа са озбиљним хроничним обољењима. Код њих су могуће компликације, па и фатални исход. Стога Милена Каназир, као најбољи вид превентиве препоручује вакцинацију.
-Вакцинација је најбољи и најефикаснији начин како индивидуане тако и колективне заштите. Сматрамо да свака особа треба да размишља у том правцу, без обзира на то да ли припада ризичној групи или не. Нове стратегије се све више окрећу и ка здравој популацији. Вакцинацијом здраве популације, школске деце и мале деце, практично штитимо и оне особе које имају одређена хронична стања – истиче Др сц.мед Милена Каназир.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa