11. januar 2018.11. jan 2018.
ŠABAC PRIMER ZA POBEDU
GRADONAČELNIK ŠAPCA NEBOJŠA ZELENOVIĆ UGOSTIO DRAGANA ĐILASA I LIDERE PARTIJA I POKRETA KOJI GA PODRŽAVAJU

ŠABAC PRIMER ZA POBEDU

Pored Đilasa, gosti Šapca bili su predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik Levice Srbije Borko Stefanović. Đilasa podržala stranka Zajedno za Srbiju čiji je predsednik gradonačelnik Šapca
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ugostio je lidere političkih stranaka i pokreta koji će na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu da podrže kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda.
Pored Đilasa, gosti Šapca bili su predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik Levice Srbije Borko Stefanović.
Istovremeno, stranka Zajedno za Srbiju, čiji je predsednik Zelenović, podržala je kandidaturu Đilasa za gradonačelnika Beograda.
Istakavši da je čast ugostiti političke partnere koji se pripremaju za izbore u Beogradu, i upoznati ih sa politikom grada u kom Srpska napredna stranka nije u vlasti, gradonačelnik Nebojša Zelenović poručio je da je upravo Šabac primer da je danas moguće pobediti SNS i Aleksandra Vučića i osvojiti slobodu.
- Veliko je zadovoljstvo bilo sa partnerima i prijateljima podeliti teme o našem gradu koji ima najveću industrijsku zonu, koji ima potrebu za auto-putem ali država već pet godina ne otvara tu temu, koji ima značajne potencijale u poljoprivredi. Sa mnom su ljudi koji imaju dobre poslovne veze i diplomatsko iskustvo i kontakte, i ja sam siguran da grad Šabac može da računa na njihovu pomoć. Najvažnija tema našeg današnjeg razgovora je sloboda i kako sloboda u jednom uređenom društvu može da bude institucionalno zaštićena. U Šapcu smo pokazali da može, da građani sami odlučuju direktno. Sve nas ovde to stavlja u suprotnost prema Aleksandru Vučiću i SNS, jer oni ne veruju da građani treba da imaju slobodu u odlučivanju. Verujem da poimanje i ostvarivanje slobode u Šapcu može da bude temelj za ozbiljan politički dogovor - rekao je gradonačelnik Šapca.
Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da mu je to prva politička konferencija za novinare posle četiri godine i da nije slučajno što je to baš u „slobodnom Šapcu”, u kom na vlasti nije SNS. On je dodao da veruje da će nakon izbora u Beogradu u Srbiji biti još jedan slobodan grad.
- Ponosan sam što nas je stranka „Zajedno za Srbiju” podržala i očekujem da dobijemo podršku i od drugih stranaka i udruženja - rekao je Đilas.
On je dodao da su stranke okupljene oko njegove kandidature „sigurna većina” koja može da donese pobedu.
- Hajde da slikamo autobuse, obdaništa... Neka se svako slika sa onim što je otvorio dok je bio na vlasti i nema veze što je aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio obdanište koje sam ja započeo, jer niko ne pamti tog ko je otvorio, ali roditelji znaju da imaju još jedno obdanište, rekao je Đilas.
On je gradonačelniku Šapca poručio da će za dva meseca dobiti konkurenciju u još jednom slobodnom gradu, pa će se zajedno truditi da što više dobrog pokrenu i završe.
Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izrazio je zaprepašćenje što u 21. veku postoji potreba da se priča o slobodi i dodao da je potrebno da se napravi slobodna Srbija.
- Šabac je pokazao da je nepokoren grad i da je moguće odupreti se centralizovanoj vlasti. Mi želimo prosvećenu i uređenu državu, modernu ekonomiju i tehnologije. Državu u kojoj neće odlučivati jedan čovek. Želimo evropsku i našu Srbiju - rekao je Janković.
On je dodao da su generacije koje su nekada vodile promene dale još jednu šansu onima koji su 90-ih „uništili Srbiju” i da je vreme da se šansa ponovo da građanima.
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić naveo je da izbori u Beogradu nisu obični i da nije slučajno što je zajednička konferencija za novinare održana u Šapcu.
- Nije slučajno što smo u Šapcu, jer je to najslobodniji grad. A, takav će biti i Beograd na proleće. U ovom gradu je dokazano da se ne mora biti kažnjen zbog narodne volje. Izbori za Beograd nisu obični izbori, to su izbori za budućnost i dušu Srbije - rekao je Jeremić.
On je naglasio da će se, ako opozicija bude snažna i pokaže da je moguće pobediti SNS u Beogradu, isto to desiti i u ostatku Srbije.
Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da su se lideri tih stranaka okupili zbog vere da čoveka i njegove potrebe treba vratiti u centar pažnje.
- Moguće je da nam se i drugi pridruže, jer je ovo dobitna kombinacija. Sve razlike ostavimo po strani. Neophodno je načeti naprednjački kamen koji pritska Srbiju - rekao je Stefanović.
Naprednjaci uslikali dolazak opozicionara
Zanimljivo je da su dve ekipe članova i simpatizera SNS iz Šapca i Vladimirca sa fotoaparatima i mobilnim telefonima slikali dolazak Đilasa i ostalih opozicionih lidera. Kada su se Janković i Jeremić okrenuli ka tim momcima, oni su bez razloga pobegli sa prostora ispred Gradske kuće. Sa pristojne daljine su fotografisali i atmosferu posle sastanka ispred Gradske kuće. Kasnije su te fotografije osvanule na portalu Informera.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa