11. januar 2018.11. jan 2018.
MALE BOGINjE STIGLE U ŠABAC

NAJMANjE TROJE OBOLELO

Svi oboleli nisu vakcinisani. “Očekujmo da će zbog ozbiljnosti situacije roditelji manje verovati antivakcinalnom lobiju i prihvatiti savete stručnjaka da decu vakcinišu u optimalno vreme”, kaže dr Nebojša Sofranić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje
Male boginje stigle su i u Šabac. Za sada su potvrđena tri slučaja, jedan u Lipolistu dva u Skrađanima. Čekaju se rezultati za još dvoje. Svi oboleli nisu vakcinisani.
Prvi oboleli je 17-godišnji mladić iz Lipolista, koji je boginje dobio u Beogradu. Dete iz Skrađana morbile je takođe dobilo u Beogradu, u Institutu za majku i dete. Treći oboleli je mladić rođen 1994. godine iz Skrađana koji je bio u kontaktu sa detetom, a i ostali od kojih su uzeti uzorci bili u blizini obolelih.
Dr Nebojša Sofranić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje kaže da se situacija prati, a da je dobro što je obuhvat vakcinacijom na ovoj teritoriji dobar.
-Obuhvat imunizacije na teritoriji Mačvanskog okruga je 97 odsto. Najmanje je vakcinisanih u Šapcu, 95 odsto, dok je u Koceljevi, Malom Zvorniku i Ljuboviji imunizacija stoprocentna. Međutim, problem je pravovremenost. Dete treba da dobije vakcinu kada najbolje stvara imunitet, između 12. i 15. meseca. Čak oko 40 odsto roditelja, zbog zabluda o autizmu, čekaju da dete progovori i prohoda pre vakcinacije. Očekujemo da će zbog ozbiljnosti situacije roditelji manje verovati antivakcinalnom lobiju i prihvatiti savete stručnjaka da decu vakcinišu u optimalno vreme, kaže dr Sofranić.
Na teritoriji Srbije najviše je obolelih mlađih od pet godina i starijih od 30. Najstariji oboleli je šezdesetogodišnjak, a najmlađa beba od dva meseca.
Do sada je u Srbiji dvoje umrlo od komplikacija izazvanih morbilama, mladić iz Beograda star 30 godina nevakcinisan, i dvogodišnje dete iz Niša, koje nije smelo da primi vakcinu zbog drugih bolesti koje je imalo. Zbog nekih bolesti ili lošeg imunog sistema pojedina deca ne smeju da prime vakcinu, i upravo su ona jedina koja bi trebalo da ostanu nevakcinisana.
Iako bi druga doza vakcine trebala da se primi sa sedam godina, nije kasno da se vakcinišu deca do 14 godina, ukoliko to nije učinjeno ranije.
-Poslali smo dopise domovima zdravlja da ažuriraju spiskove i pozovu sve do 14 godina koji nisu primili vakcinu. Na nivou okruga to je 921 dete, ali je od toga 763 rođeno 2016. godine i oni mogu da se vakcinišu do kraja marta ove godine. Na teritoriji Šapca vakcinaciju je propustilo oko 100 dece rođenih pre 2016. godine, a mlađih od 14 godina, kaže Sofranić.
Naš sagovornik navodi da je posebno opasno ako male boginje stignu u vrtiće, jer su ta deca primila samo jednu dozu vakcine. Ipak, i tamo gde se desi da oboli neko ko je vakcinisan jednom dozom bolest prođe znatno lakše i bez komplikacija.
Novim Pravilnikom o imunizaciji uvedena je još jedna obavezna vakcina, pneumokokna. Do sada su roditelji koji su želeli da na ovaj način zaštite decu morali da je kupuju.
-Radi se o odličnoj vakcini. Preporučivana je roditeljima čija su deca često imala upalu srednjeg uha ili pluća. Dobijaće je deca rođena od 1. januara ove godine u trećem mesecu. Pneumokokne infekcije su česte, a pored upale srednjeg uha i upale pluća mogu izazvati i upalu moždanice. Pored toga biće preporučeno još nekoliko vakcina, protiv varičele, rota virusa, za devojčice od 9 do 13 godina protiv humanog papiloma virusa, zatim protiv hepatitisa A, i za određene kategorije protiv trbušnog tifusa, kaže dr Sofranić.
Kao još jednu od dobrih strana ovog Pravilnika Sofranić navodi i to što će se planovi imunizacije praviti za tri godine. Do sada su vakcine nabavljane na kvartalnom i godišnjem nivou, pa se dešavalo da dođe do kašnjenja vakcina, a sada bi trebalo da bude obezbeđeno stabilno snabdevanje.
Bez epidemije gripa
Od oktobra je registrovano više slučajeva gripa nego u istom periodu prošle godine. Prema rečima dr Nebojše Sofranića, prošle godine epidemija je prijavljena u prvoj nedelji nove godine i tada je na teritoriji okruga bilo oko 1.500 obolelih. Od novembra u okrugu je registrovano 200 do 260 slučajeva nedeljno, a prve nedelje ove godine 136. Od toga je 34 sa područja Šapca.
Sofranić navodi da je dugo bio samo virus tipa B koji nema epidemiološki značaj, a da je poslednjih 10-ak dana izolovan virus tipa A. Međutim, nema skoka broja obolelih zbog kojeg bi se prijavila epidemija gripa.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa