25. januar 2018.25. jan 2018.
UBIJA NAS LIČNI NEMAR
PREVENCIJA RAKA GRLIĆA MATERICE

UBIJA NAS LIČNI NEMAR

Najvažnije kada je u pitanju ova bolest jeste da je ona izlečiva. „Veoma je bitno da se bolest otkrije u tom ranom stadijumu. Ova bolest nema simptome, a kada se oni jave uglavnom je uznapredovala“, navodi načelnik Službe za zaštitu zdravlja žena šabačkog Doma zdravlja Dr Branko Mišić
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 28. januara do 3. februara. Ovih sedam dana fokus je na prenošenju poruke o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji kako bi se sprečilo obolevanje i umiranje od raka grlića materice.
Radi se o bolesti koja se sporo razvija, lako se otkriva, a na visokom je mestu i po učestalosti i po smrtnosti. Glavni razlog tome je što žene neredovno idu na ginekološke preglede.
Pre nekoliko godina Srbija je bila prva po broju obolevanja od ove bolesti, dok se sada nalazi na petom metu. Svake godine u našoj zemlji u proseku oboli oko 1.250 žena, dok njih skoro 500 umre.
Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ prošle godine je registrovao 19 novoobolelih žena, ali ovaj broj nije potpuno tačan za Šabac jer postoji mogućnost da je nekome bolest otkrivena i u privatnoj ambulanti. Najveća smrtnost od raka grlića materice u Srbiji je u Borsko i Topličkom okrugu, dok je Mačvanski na petom mestu.
Najvažnije kada je u pitanju ova bolest jeste da je ona izlečiva. Dr Branko Mišić, načelnik Službe za zaštitu zdravlja žena šabačkog Doma zdravlja podvlači da prođe pet do deset godina od pojave prvih premalignih promena na ćelijama grlića materice, pa do nastanka raka.
-Veoma je bitno da se bolest otkrije u tom ranom stadijumu. Tada može da se uradi prosta ginekološka operacija pri kojoj se otkloni samo patološko tkivo i žena je posle toga zdrava. Verovatno zbog mutacije virusa i stresnog života,rak grlića materice u poslednje vreme javlja se i pre tridesete godine. Ako se otkrije na vreme, može da se uradi poštedna operacija i da žena posle toga rađa, navodi dr Mišić.
Po svemu sudeći, svest mladih devojaka je na sve višem nivou, pa sve češće odlaze na ginekološke preglede posle prvih seksualnih odnosa. Naš sagovornik, međutim, kaže da su problem generacije žena rođene od ‘60ih godina. Neretko se dešava da žene od poslednjeg porođaja nisu bile na pregledu. Bolest se najčešće javlja posle 45-50. godine života, a ukoliko žena ne oboli do 60. Gotovo sigurno neće ni kasnije.
-Ova bolest nema simptome, a kada se oni jave uglavnom je uznapredovala. Simptomi su krvarenje posle odnosa, promenjen sekret, a ako se proširi i na druge organe, onda simptomi mogu doći od bešike ili debelog creva, navodi naš sagovornik.
Glavni uzročnik raka grlića materice je humani papiloma virus (HPV). Prema rečima dr Mišića ovaj virus je otkriven u skoro svakom ispitivanom karcinomu. Virus se prenosi seksualnim putem i većina odrasle populacije mu je nekada bila izložena.
-Dobar imunološki sistem eliminiše virus ili ga drži pod kontrolom, tako da i dodatni faktori imaju uticaj. Tu se mogu svrstati pušenje, loši socijalno-ekonomski uslovi, rani početak seksualne aktivnosti, promena većeg broja partnera, seksualni odnosi bez kondoma. Postoji više od 120 vrsta ovog virusa. Kada se dođe u kontakt sa većim brojem ovih virusa oni udruženi slabe imunološki sistem, kaže Branko Mišić.
Skrinig program osmišljen na nacionalnom nivou još nije zaživeo. Pilot projekat se sprovdi na teritoriji Beograda, a za ostale gradove je u pripremi. Šabački Dom zdravlja na različite načine „tera“ žene na redovne preglede.
-Preporuka je da se radi oportuni skrining, kada žene dođu iz nekog drugog razloga da im se zakaže pregled i papanikolau test. Radimo i sistematske preglede za studentkinje prve i treće godine. Zovemo radne organizacije da zakažemo preglede za zaposlene. Poslednjih godina intenzivirani su i pregledi u ambulantama po selima, ako te žene ne mogu da dođu kod nas otići ćemo mi kod njih. Takođe, organizovane skrininge dojke koristimo da zakažemo i ginekološke preglede. Što veći broj pregleda, veće su šanse za otkrivanje premaligne lezije i izlečenje, kaže dr Mišić.
Kada dođe do malignih promena i one se otkriju u ranoj fazi, takođe se može uraditi samo klasična operacija, bez zračenja, a prema rečima našeg sagovornika procenat preživljavanja je veoma visok. Međutim, u završnoj fazi ne može da se uradi ni operacija, nego se samo zračnim terapijama mogu donekle poboljšati uslovi života.
Vakcina najbolja
prevencija
Najbolja prevencija raka grlića materice jeste vakcina protiv humanog papiloma virusa. Ona bi ove godine trebalo da bude preporučena, ali ne i obavezna. Dr Mišić kaže da u svetu deca već dobijaju ovu vakcinu, a da se kod nas par godina o njoj priča. Trebalo bi da je prime deca pre stupanja u seksualne odnose, sa 11-12 godina i to i devojčice i dečaci. Ipak, ni vakcinacija ne bi trebalo da isključi kasnije redovne ginekološke preglede, jer ne štiti od svih vrsta virusa.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa