17. maj 2018.17. maj 2018.
UGLED KOJI MORAMO DA SAČUVAMO
ALEKSANDAR STANKOVIĆ, V. D. DIREKTORA ŠABAČKOG POZORIŠTA

UGLED KOJI MORAMO DA SAČUVAMO

Šabačko pozorište sa pravom uživa ugled jednog od najboljih teatara u zemlji. Sreća je što radimo u gradu koji izuzetnu pažnju posvećuje kulturi i koji se u mnogo čemu izdvaja u odnosu na druge gradove. Očekuje nas nastup na „Sterijinom pozorju“ sa predstavom „Hajka na vuka“
Iako smo još uvek u prvoj polovini godine, Šabačko pozorište može da se pohvali sa tri nove predstave u svojoj produkciji, kao i sa brojnim aktivnostima koje su i u 2018. ovu ustanovu visoko pozicionirale na kulturnoj mapi Srbije.
Vest o najnovijem uspehu ove kuće došla je početkom nedelje iz Novog Pazara, sa 54. festivala „Joakim Vujić“, gde je šabačko „Rubište“, kao apsolutni pobednik, osvojilo čak šest nagrada, i to za najbolju predstavu, najbolju režiju, tri glumačke nagrade i nagradu okruglog stola kritike.
Sredina sezone pravo je vreme da se sumiraju rezultati, te smo o planovima, kako onim realizovanim tako i o onim koji su tek pred Šabačkim pozorištem, razgovarali sa v.d. direktora Aleksandrom Stankovićem, koji je na ovu funkciju stupio krajem decembra 2017. godine.
Šabačko pozorište jedna je od najeminentnijih ustanova kulture u našem gradu, šta je ključni orijentir u radu kada se nalazite na čelu institucije sa tradicijom kakvu Pozorište ima?
- Na prvom mestu je svakako svest o odgovornosti koju ovaj posao nosi. Šabačko pozorište sa pravom uživa ugled jednog od najboljih teatara u zemlji. Na svima nama, zaposlenima u Pozorištu, je zadatak da taj ugled očuvamo, kao i da opravdamo poverenje šabačke publike, koja pažljivo i posvećeno prati rad naše institucije. Sreća je što radimo u gradu koji izuzetnu pažnju posvećuje kulturi i koji se u mnogo čemu izdvaja u odnosu na druge gradove, ipak, to samo znači da je naša obaveza da kvalitetno radimo još veća i ja ću nastojati da ukazano poverenje svojim radom opravdam.
Na samom početku godine Pozorište je realizovalo projekat „Krugovi“. Kakvi su vaši utisci o uspešnosti ovog projekta?
- „Krugovi“, kao svojevrstan poklon naše kuće šabačkoj publici, bili su zasigurno dobar način da se otpočne pozorišna sezona. U 40 dana odigrano je 20 predstava sa repertoara našeg Pozorišta. Igrane su provereno dobre predstave, koje domaća publika uvek rado gleda, s tim što smo otišli korak dalje i pružili mogućnost našim sugrađanima da u svojim omiljenim predstavama uživaju po krajnje simboličnim cenama od svega 200 dinara. Želeli smo da pokažemo našoj vernoj publici da mislimo na njih, a zauzvrat Šapčani su nam odgovorili sjajnim odzivom na gotovo svakoj predstavi.
U prva četiri meseca 2018. godine Pozorište je realizovalo čak tri predstave u sopstvenoj produkciji.
- Ambiciozno smo započeli godinu, sa željom da predstavama naše kuće napravimo uvertiru za, sada već tradicionalni, festival „Pozorišno proleće“. Najpre je realizovana predstava „Hajka na vuka“, po tekstu Ognjena Obradovića, a u režiji Nataše Radulović. Pored odličnog prijema kod domaće publike ova predstava nam je donela i plasman na festival „Sterijino pozorje“, jedan od najprestižnijih domaćih festivala. Takođe, to je prva predstava do sada, rađena u potpunosti u samostalnoj produkciji našeg Pozorišta koja je selektovana za neki festival.
Početkom aprila premijeru je doživela i predstava „Kakav kupleraj“, u režiji Ivana Vukovića. Radi se o adaptaciji dela Ežena Joneska, čiju „Ćelavu pevačicu“ naš ansambl igra dugi niz godina, tako da se nadamo i dugom pozorišnom životu „Kupleraja“.
Od posebnog značaja za nas bila je premijera predstave „Banović Strahinja“, koja je prvo odigrana u Gračanici i Zvečanu, a potom i u našem gradu. Nastala je kao rezultat saradnje Šabačkog i Narodnog pozorišta iz Prištine, a svojom maestralnom režijom Nebojša Bradić je potvrdio da klasici poput „Banović Strahinje“ jesu vanvremenski i večito aktuelni. „Strahinja“ je igran u čast nagrađenih poslednje večeri „Pozorišnog proleća“, nakon čega je pošao putem Beograda, a u planu su izvođenja i u drugim gradovima u Srbiji.
Festival „Pozorišno proleće“ okupilo je u Šapcu vodeće teatre iz naše zemlje, poznate glumce, ali i brojne ljubitelje pozorišta. Poredeći sa prethodne dve godine, da li je i u 2018. Šabački festival opravdao očekivanja?
- Ako je sudeći po broju posetilaca, zasigurno da jeste. U periodu od sedam dana preko 2.000 gledalaca je boravilo u našem Pozorištu i iskoristilo priliku da pogleda neke od najboljih predstava igranih u našoj zemlji u 2017. godini. Pored Ateljea 212, Beogradskog dramskog, Novosadskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta Beograd, i naše Pozorište učestvovalo je na festivalu sa predstavom „Rubište“. Za najbolju predstavu festivala stručni žiri izabrao je „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta. Pored predstava, upriličen je i interesantan prateći program, a publika je mogla da uzme učešće u diskusijama okruglog stola nakon svake predstave. Neosporno je da je naš grad u aprilu mesecu, zahvaljujući upravo ovom festivalu, bio centar kulture u Srbiji, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da tako ostane i u mesecima koji su pred nama.
Kakvi su planovi Šabačkog pozorišta u nastavku sezone?
- Nakon velikog uspeha predstave „Rubište“ na festivalu „Joakim Vujić“, gde smo kao apsolutni pobednik festivala osvojili čak šest nagrada, očekuje nas nastup na „Sterijinom pozorju“ sa predstavom „Hajka na vuka“. Pred nama se otvaraju prilike i za nastupe na festivalima van naše zemlje, što ćemo blagovremeno najavljivati.
Želja nam je da posvetimo pažnju našim najmlađim sugrađanima i u narednom periodu i njih obradujemo novitetima na repertoaru naše kuće. Naravno, nastavićemo praksu dovođenja kvalitetnih gostujućih predstava, kako bi šabačka publika bila u prilici da prati sve ono što je interesantno na pozorišnoj sceni u zemlji.
Uskoro mobilna aplikacija?
- Kao veoma bitno, izdvojio bih izradu mobilne aplikacije putem koje će naša publika moći da se informiše o radu Pozorišta. Živimo u vremenu kada i sajtovi, zbog ubrzanog tempa života, postaju prevaziđeni načini informisanja, pa smo vođeni time odlučili da modernizujemo i unapredimo svoju komunikaciju sa publikom. Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji, koja će naravno biti besplatna, svi ljubitelji pozorišta dobijaće pravovremena obaveštenja o svemu onome što se dešava u Pozorištu, terminima igranja predstava, a pružićemo mogućnost i za onlajn rezervacije karata. Sigurni smo da ćemo na ovaj način skratiti i olakšati put gledalaca ka Pozorištu. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Šapčanima i Šapčankama na pažnjni i poverenju koje nam nesebično pružaju i da uputim obećanje da ćemo ukazano poverenje i u vremenu koje dolazi opravdati.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa