17. maj 2018.17. maj 2018.
SAŠA PAUNOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE PARAĆIN I KANDIDAT ZA POTPREDSEDNIKA DEMOKRATSKE STRANKE

PROMENE SU MOGUĆE

Napad naprednjaka na Paraćin za motiv nema politiku već novac. Demokratskoj stranci potrebne su promene, to su građani jasno rekli. Zoran Lutovac je novo lice, a stari i provereni demokrata, čovek koji predstavlja one prave vrednosti za koje se borila DS u koju sam se učlanio 1992. godine
Od 165 opština i gradova u Srbiji, Srpska napredna stranka nema vlast u pet. Jedna od tih opština je i Paraćin, na čijem se čelu nalazi Saša Paunović, član Demokratske stranke i kandidat za potpredsednika DS na stranačkim izborima 2. juna.
Slično drugim sredinama na kojima nisu na vlasti, naprednjaci ne biraju način da se “vaspostave” i u ovih pet mesta. Paraćin je proteklih dana bio na velikom udaru.
Šta se to dešava u Paraćinu ovih dana?
- Višemesečna sinhronizovana prljava kampanja koja se putem stranački kontrolisanih medija, pre svega internet portala, vodi protiv lokalne samouprave u Paraćinu kulminirala je pokušajem nasilnog upada aktivista SNS na sednicu skupštine opštine. Tako nešto nije zabeleženo do sada u Paraćinu. Ideja je bila, kako smo razumeli, da se sprečavanjem održavanja sednica Skupštine opštine tokom tri meseca iznudi osnova za raspuštanje Skupštine opštine i vanredne izbore. Ovaj plan međutim nije uspeo, jer se vest o tome šta naprednjaci planiraju pročula po Paraćinu, jer i među njima ima ljudi koji ne žele da učestvuju u takvim nezakonitim aktivnostima. Veliki broj građana okupio se pre sednice u zgradi opštine, pa zbog gužve na stepeništu naprednjački jurišnici nisu uspeli da dođu do skupštinske sale, a građani su bez problema propuštali odbornike, što se na kraju vidi i na snimcima događaja. Blagovremeno je obaveštena i policija, čiji su radnici u civilu i uniformi bili prisutni u zgradi opštine, ali nisu intervenisali. Bilo je i narušavanja javnog reda i mira, nedoličnog ponašanja, uvreda, sve je to prijavljeno nadležnim državnim organima.
SNS tvrdi da nije reč o njihovim aktivistima, već da su u pitanju “nezadovoljni građani”.
- Na sednici opštinskog veća, na koju se pozivaju redovno i šefovi odborničkih grupa, šef odborničke grupe SNS g. Nebojša Simić izjavio je pred svedocima i medijima da je “on poveo” aktiviste SNS iz prostorija SNS koje se nalaze preko puta opštine, tako da oko toga ko su bili i zbog čega su se okupili ovi “napredni građani” nema nikakve sumnje.
Šta je razlog ovakve “političke borbe”, ako se to tako može nazvati?
- Pozadina cele priče po mišljenju članova opštinskog veća nema veze sa politikom, već sa parama. U Srbiji danas ko god ima nekakav interes i dovoljno sredstava može da “kupi franšizu” i postane SNS na lokalu i to se i desilo u Paraćinu. Grupa političkih preletača iz svih stranaka ušla je u SNS, najurila osnivače i odbornike koji su na izborima 2016.god. bili SNS, a sve u cilju da preko priče o borbi za naprednu Srbiju ostvare svoje privatne interese. Eskalacija aktivnosti lokalnih naprednjaka kreće sa odlukom opštinskog veća da sredstva za subvencije prevoza preusmeri, zbog smanjenja budžeta, u projekte odbrane od poplava i rekonstrukciju bolnice. Reč je o potencijalnih 60 miliona dinara u ovoj i naredne dve godine. Sticajem okolnosti na čelu povereništva SNS u Paraćinu su upravo zakonski zastupnik i većinski vlasnik lokalnog preduzeća koje obavlja javni prevoz na osnovu ugovora o javno privatnom partnerstvu. Oni su takođe i odbornici SNS iako su na izborima bili na izbornoj listi jedne grupe građana.
Izgleda da imaju dobar “motiv”?
- Složićete se da je 500.000 evra dobar razlog da se finansira prljava kampanja, ali i angažuju i “dodatne snage” u vidu nekih poslanika SNS koji do pre par meseci na mapi Srbije nisu umeli da nađu Paraćin. Bitno je i reći da je jedan od pomenuta dva odbornika SNS već pravosnažno osuđen po optužnici tužilaštva za organizovani kriminal za podmićivanje sa 1.6 miliona dinara bivšeg direktora rudnika uglja u Resavici, da je postojanje presude javno više puta negirao, da bi sve bilo razotkriveno upravo nekoliko dana pred pokušaj upada u skupštinu. Dakle, kao što se vidi, zaplet dostojan krimi romana, osuđeni za podmićivanje u milionskim iznosima na čelu ogranka političke stranke, pritisak na opštinu koja je odlukom da je važnija bolnica i odbrana od poplava od besplatnog prevoza penzionera dirnula u interes, a u sve umešani i neki narodni poslanici i partijski “mediji”.
Kakav je odnos u lokalnoj skupštini?
Zašto Zoran Lutovac?
- Zoran Lutovac je novo lice, a stari i provereni demokrata, čovek koji predstavlja one prave vrednosti za koje se borila DS u koju sam se učlanio 1992. godine – poštovanje demokratskih procedura, pristojnost, poštovanje struke i znanja, doslednost, razumevanje problema društva, jasna namera da se vodi borba za poštovanje ljudskih prava i sloboda, slobodno društvo, slobodu medija, pravnu državu, jasan otklon od postupaka sadašnje vlasti i odbijanja kolaboracije sa režimom koji vlada putem straha, pretnji i nasilja. Svi koji su do sada zauzimali stranačke pozicije na kojima se odlučivalo, svi koji su delom odgovorni za sadašnji rezultat od 2% podrške, treba da odstupe, da se povuku u drugi plan, istrajavanje na borbi za pozicije štetno je i za njih i za DS.
Šta je ono što taj tim nudi?
- Kandidovao sam se jer verujem da su promene moguće i da rešenjima koje sam već koristio u praksi mogu da doprinesem Lutovčevom timu. U razgovoru sa članovima širom Srbije predlažemo i konkretna rešenja, promenu načina organizovanja i rada stranke, promene Statuta koje treba da dovedu do efikasnijeg rada i poštovanja rezultata i zalaganja, umesto dosadašnje borbe za “milost” stranačkog vrha. Siguran sam da možemo, ne preko noći i uz pomoć čarobnog štapića, obezbediti i način da se političke aktivnosti finansiraju na način koji bi omogućio kontinuitet rada opštinskih odbora i vratio poverenje članova i građana u to da se možemo suprotstaviti nasilju koje dolazi sa suprotne strane političkog spektra. Moj deo posla u timu Zorana Lutovca upravo se odnosi na uspostavljanje efikasne i delotvorne stranačke organizacije.
Glavno pitanje koje se nameće je ujedinjenje opozicije?
- Više nema dileme i da je potrebno udružiti snage sa ostalim političkim organizacijama koje se zalažu za iste osnovne vrednosti – pravnu državu, poštovanje ljudskih prava i sloboda, demokratiju. U ovom trenutku potpuno je jasno šta i kako treba raditi i kako doći do cilja – pobede snaga koje se zalažu za napredak Srbije i poboljšanje uslova života građana Srbije kroz uspostavljanje moderne države u kojoj se poštuju Ustav i zakoni, ljudska prava i slobode u kojoj postoji pluralizam, sloboda medija i u kojoj se poštuju demokratske procedure.
Pred nama veliki posao
- Kao što zidar u haotičnoj gomili cigli, cementa, peska i gvožđa može da vidi sazidanu kuću, tako jasno je i sadašnjoj Srbiji koju pritiska beznađe i nepravda protiv koje se bore raznorodni građanski pokreti i slabašne političke stranke, moguće videti zdanje moderne i slobodne države. Za mene, zidar koji to zdanje može da izgradi je Demokratska stranka, plan je jasan i pred nama je. Tačno, ima mnogo posla, biće žuljeva na rukama i neprospavanih noći, ali nemam nikakvu dilemu oko toga šta treba i na koji način da se uradi. Da li ćemo zidanje moderne države započeti 2. juna, da li ćemo tada postaviti prvu ciglu u zdanje moderne Srbije, odlučiće delegati na skupštini Demokratske stranke.

Budućnost DS
Verujete li da postoji budućnost za Demokratsku stranku, posle svih problema proteklih godina?
- Proteklih dana obišao sam mnoge opštinske odbore i moram da kažem da je situacija na terenu bolja od mojih očekivanja. Proteklih meseci imao sam priliku i da izbliza vidim i neke kampanje za lokalne izbore u opštinama u kojima se održavanje izbora ne poklapa sa redovnim izbornim kalendarom. Ta iskustva mi kažu da je moguć napredak, moguće je vratiti poverenje građana, moguće je pobediti. U mnogim opštinama u Srbiji jedina politička snaga na terenu, sem vladajućih – režimskih stranka, je upravo organizacija Demokratske stranke.
N.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa