26. jul 2018.26. jul 2018.
VIRUS ZAPADNOG NILA

Šapčani za sada bezbedni

Prošle sedmice je objavljeno da je 11 osoba u Srbiji obolelo od groznice Zapadnog Nila. Kako se nalazi u blizini reke, Šabaj je jedno od ugroženih područja. Građani Šapca, ipak nemaju razloga za zabrinutost. Dr Nebojša Sofranić iz Zavoda za javno zdravlje Šabac navodi da na terotoriji koju oni pokrivaju nije utvrđeno prisustvo zaraženih komaraca.
- Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi kontrolu nad komarcima i stalno se rade analize. Od početka juna do kraja septembra u gradovima pored reka, a tu spada i Šabac, stalno se ispituje zaraženost komaraca. Ukoliko se pojave bićemo odmah obavešteni. Imali smo nekoliko slučajeva 2013. godine u okrugu, ali ni tada niko sa područja Špaca nije oboleo, navodi Sofranić.
Do sada su zaraženi komarci pronađeni na više od 20 lokacija u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu... Virus komraci ujedom prenose na čoveka, a u više od 80 odsto slučajeva nema nikakvih simptoma.
- Kod zdravih osoba mlađih od 50 godina nema simptoma, ili je to blaga klinička slika sa slabom temperaturom. Stariji koji imaju i neku hroničnu bolest mogu imati simptome kao kod meningitisa: glavobolje, kočenje vrata, povraćanje. Tada se sumnja da su oboleli od groznice Zapadnog Nila i oni se hospitalizuju, kaže Sofranić.
Od 2012. godine, kada se virus kod nas prvi put pojavio, do sada je na području Srbije od ove bolesti umrla je 61 osoba. Istraživanja pokazuju da se kod veoma malog procentra zaraženih javljaju teže komplikacije.
Važno je pomenuti da se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka. Prema dosadašnjem iskustvu najveći broj obolelih javlja se u avgustu.
M. M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa