26. jul 2018.26. jul 2018.
Krivina u ogledalu

Od vodočitača do zvezda

Naprednjačka filozofija u Srbiji je nedokučiva. Evo, poslednjeg primera. Čovek, referent u obrenovačkom vodovodu, postade ni manje ni više nego - pomoćnik ministra za poljoprivredu za ruralni razvoj.
Izvesni Aleksandar Bogićević, novopostavljeni pomoćnik ministra, radio je od 1995. do 2007. radio JKP „Obrenovac“, kao vodočitač, zatim inkasant, blagajnik i organizator parkiranja, a od 2007. do 2012. godine u JKP „Vodovod i kanalizacija“ radio je na poslovima blagajnika, referenta za vodočitanje i šefa kontrole potrošnje vode i reklamacija. Dragi prijatelji, eto odgovora kako su i zašto naprednjaci na vlasti. Taj Bogićević će braniti rukama i nogama Prvorođenog i njegovu stranku do poslednjeg atoma snage. Zamislite kakav je njegov život bio kao vodočitača, u odnosu na ovu sada situaciju - pomoćnika ministra. Cepao je đonove cipela kukavni Bogićević godinama po obrenovačkim asfaltima i kozjim stazama, a sada limuzinom dolazi na posao, sekretarica mu skuva kafu, poslaže novine, isčita poruke i pita šta hoće za doručak. Uspeo čovek u životu. Navodno je završio i Union fakultet, u međuvremenu. Sve to, međutim, ne bi bilo moguće da nije ponosni vlasnik članske knjižice SNS. Taj naprednjački vizni režim otvara te nedokučive stvarnosti u Srbiji.
Da se razumemo, biti vodočitač je časno i pošteno zanimanje. Čak i poznajem nekoliko vodočitača u Šapcu, dobri ljudi, kulturni. SNS. Verovatno kada su ga nunkali kao bebu, stalno su mu ponavljali na uvce kako je rođen za velika dela, kako će da dogura do Vlade, ko zna i do ministra. Za sada je stigao do mesta pomoćnika. Nije daleko ni fotelja ministra. Kod naprednjaka se brže napreduje u Vladi, nego od vodočitača do referenta za parkiranje.
Već ptice na grani znaju ko je sve na funkcijama u Srbiji, ali vredi to ponavljati kako bi se ljudi što pre osvestili. Ministar za rad bio je vozač Jorgovanke Tabaković u radikalima. Još jedan šofer i to Prvorođenog iz radikalskih talasa, predsednik je opštine Zemun. Aleksandar Vulin, najpoznatiji srpski dezerter je ministar vojni. Izvesni kelner iz Surdulice Boske je već godina državni sekretar u Ministarstvu privrede. Doktor odbojke, sumnjivih plivačkih sposobnosti je sada savetnik ministra prosvete... I onda se čovek zapita zašto da mu se deca muče i studiraju prave fakultete kada od vodočitača, dezertera, šofera i kelnera ne mogu da dođu do posla.
Prosto je čudno kako Prvorođeni, koji se konstatno hvali kako je bio najbolji student sa sve desetkama, tako olako odgovorne funkcije prepušta ljudima koji su dokazano na mufte pozavršavali „prestižne“ fakultete i navatali titule. No, pametan je on. Neće njega pametni sačuvati na vlasti, već oni drugi. I on i oni gube sve, u tom slučaju, a sada imaju ono što ni u najsmelijim snovima nisu mogli da odsanjaju.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa