1. avgust 2019.1. avg 2019.
SELO NEKAD I SAD

Sred bostana koliba

Na svakom koraku tezga sa slasnim lubenicama. Kako je vreme marketinga stiglo i do tezgi, reklama na slast dozvoljena a zauzvrat nova lubenica. Brojna sela slove za oaze bostana koji se opet po selu poznaje. Od Mačve i Srema, Pocerine i tako redom. Pravo obilje izbora i kako to tradicija nosi u bostanu je nicala improvizovana koliba sa čuvarem u noćnim satima. Samo, vele znalci sela, poneki i profesor u penziji čuva slatki rod.

Cene su prilagođene mogućnostima tek zadovoljni svi. Ima naravno i drugačijih mišljenja ali ko u žitu kukolja ...
Predanje pak beleži priče o starim dobrim vremenima kada je đed brka sred bostana imao kolibu onu staru pokrivenu šašom, lonac za lovačke poslastice i pleteni ceger pun izvorske vode te naravno krevet. Onaj vojnički, solunac je bio strah i trepet za sve koji naiđu a da ih ima u trenu u lavež pretvarao odani šarov. Istini za volju, kaže isto predanje, rasna udovica je dolazila bez laveža a odlazila u zoru. Tada su pretpostavićete nestajale lubenice i dinje godinama dok nije prestala dolaziti udovica. Šereti imaju komentare koji nisu za stranice novina. Ostalo za pamćenje da su u noći na Svetog Iliju u gromovima odenutoj noći sve vreže sa brega svukoše u potok. Ni svinje se nisu radovale tom bostanu tek đeda Brke od tada u kolibi bilo nije ...

O ašikovanju koje je za penzionera sada ipak tajna i tako se više i ne zove ni reči tek predanje i dalje prede priče za uzdahe. U bostanu predveče njivu čuvala grom devojka Stanija koja je bila viđena na jednoj vodici sa Milinkom najpoželjnijim neženjom u selu koji je zagazio u četrdesete tada bauk godine. E da je sad u nekim selima zborio pripovedač bio mlađani momak. Ali da ne dolivamo so na ranu sela Milinko je dolazio redovno i zar i reći u potok nosio lubenicu svojoj Staniji da bi naredne jeseni porastao stomak veličine oveće lubenice. Bruka beše velika ali i Milinko čovek, ukrade Staniju ko lubenicu i silan porod ostaviše sada rasut u svim zemljama bivše nam JUGE...
Sada sve po evro normama i tezge i kontrolisan kvalitet ali vremešni u selima Posavotamnave vele da onog bostana izvorne slasti nema. O dinjama suvišno je reči i trošiti. Jedino je ostala koliba kao po pravilu u sred bostana.
Sad ima i tu priča na granici verovali ili ne da su imućniji postavili i video nadzor ali čuvar u neko doba otišao po ljubljenu mu pa kad gazda vide epilog neodgovornosti puče velika bruka. Detalje ukoliko saznamo objavićemo u to nemojte sumnjati. Istini za volju i nas kopka. I tako od sela do sela dođosmo i do razloga velikih zasada jer računica veliča godinu i sa obiljem kiše. Tu slast, vele, ni kiša ne može sprati.
Ima za poljoprivrednike koji se bave gajenjem paradajza i paprika zanimljivosti. Na mestu slučajnih grešaka u sadnji bostana rasađivali su paradajz i paprike i dobili verovali ili ne paradaiz oko dva kilograma a tek par paprika je merilo kilogram omiljenog povrća leti. Puna sezona donese i pad cena ali kao po pravilu ostane i napuštena njiva na kojoj se sladi ko naiđe.
Kako je mlađarije sve manje krađa je tek razlog za šalu a nekada umeće beše odbraniti se od vragolaste čeljadi. Osta i priča da je sada pravnik od ugleda kao dete gazdi koji ga je išibao za lubenicu u spavanju za sparina u usta ubacio šaju zemlje iz mravinjaka. Jedva je nesrećni čovek preživeo. I on i ovakve priče koje su se prepoznavale na platnu sećanja po kolibi sred bostana.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa