15. avgust 2019.15. avg 2019.
Perilo
SELO NEKAD I SAD

Perilo

Vreme koje svakodnevno stvara nepremostive prepreke vraća i u prošlost sela ali i u dane današnje. Bez zalivnih sistema i bunara izdašnih da omoguće visoku proizvodnju napred se ne može. Ulaganja su velika a čudi vremena rade svoje. Tek bilo kako bilo briga je jedino seljaku zagarantovana.
Toliko o vremenu u kojem selo bitiše sad. Priča koju bi da podelimo sa vama je na lokaciji Posavotamnave koja je nekad bila poznata po izreci, sedam kuća devet bunarića. Mnoštvo vodnog potencijala sa letima sloge i okrenutošću budućnosti izrodilo je iz planova stručnjaka za vodovod i vrednih seljana u vodovod kojim se diče i postaju uzor mnogima. Izvor perilo koji je nekada uz pomoć dolapa stvorio povrtarski raj dobro znan i u staroj Jugi.
Stizalo se do tezgi i Slavonskog broda i Zagreba i tako redom ali apetiti sa letima rasli. Niče i drugi izvor pa treći a simbolično na delu gde je obilje vode viškom oticalo urađena minijaturna vodenica da seća da točak vremena pretočen u točak koji napaja plodnu dolinu mora i može napred.
U svaki dom stigla je pitka i po mnogima lekovita voda ali i u staje, obore pa i da se viškovima u livadama zalivaju i drugi usevi. Mnogi zborili raj na zemlji ili kako se slogom kuća gradi. I dan danas radi se pedantno na oživljavanju svakog dela koji oživi pod složnim rukama seljana visokog ugleda koji su opet iscrtali stazu uspeha po narodnoj, u se i u svoje kljuse.
U šali šereti vole reći da se to kljuse rita vodenim kapima kojih opet po znalcima ima za par sela. Ali takvoga tvrde poznavaoci tvorevine Vece čarobnjaka nema. I kad bi posustali tu je bio on da obodri i uputi na pravi tok a za berićet generacija.
U selu znali i na počecima i sad reći stope mu se pozlatile.
A nekada iz brojnih bunara obilje vode mukotrpno koristili a uz dolape i nalivanje vode donosili na pijace uzor i paradajz i paprike i tako redom Mejd in sloga Posavotamnavska. E sad bilo je i tu onih priča iz predanja. Na izvoru tada brojne čobanice bile lepotom magnet za momke. Rodilo se bezbroj brojnih porodica ali i tragičnih ljubavi gde je duša dušmanska uništila ljubav bez mane. I tako letima dok se čobanice ne poudavaše.
I u dane današnje kraj izvora navrate lepote devojke ali momaka je sve manje a i magnet grada odvuče mnoge i tako danak pomodarstva učini svoje. Ima i onih ljubavi u rangu zabranjenih ali nisu za ove stupce.
Pouka koju nosi ova priča jeste za uzor ali i pokazatelj da leta koja dolaze bez kapi života nemaju put u boljitak. Perilo dobro znano okuplja i znatiželjne izdaleka i govori da nade za selo i te kako ima.
Ovo je priča koja nudi više od sebe same. Ko je prepozna možda nađe nekog novog Vecu i berićet put. U to ime uz studen vodu živeli na mnogaja ljeta...
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa