30. avgust 2018.30. avg 2018.
Ozbiljna ideja,  ili novi spin
POVODOM NAJAVE MOGUĆNOSTI VRAĆANjA OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

Ozbiljna ideja, ili novi spin

Pre nešto više od godinu dana Aleksandar Vučić je govorio protiv vraćanja obaveznog vojnog roka i poručio da je Srbiji potrebna jaka, profesionalna armija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da se razmatra da se od 2020. ili 2021. godine uvede obavezni tromesečni ili šestomesečni vojni rok za muškarce.
To zavisi od finansija, rekao je Vučić novinarima na aerodromu Batajnica nakon primopredaje prva dva od šest lovačkih aviona Mig-29 iz Rusije.
Prema njegovim rečima, u planu je da vojni rok traje od tri do šest meseci, a ljudi koji bi odslužili vojni rok imali bi prednost u zapošljavanju u državnim i javnim službama.
- Još razmišljamo. Neću ništa da obećavam po tom pitanju. To zavisi i od finansija - rekao je Vučić i dodao da bi to moglo da bude organizovano od 2020. ili 2021. godine, kako bi država imala mogućnosti da preventivno deluje na bilo koga ko bi pokušao da je bezbednosno ugrozi.
Pre nešto više od godionu dana, tačnije 30. juna 2017. godine, isti čovek – Aleksandar Vučić, rekao je da je Srbiji potrebna profesionalna vojska i da onaj ko predlaže obavezni vojni rok mora da nađe sredstva za tu akciju.
Šta se u međuvremenu desilo, to ne znamo, ali nije nemoguće da se radi o još jednom medijskom spinu, odnosno manipulaciji kako bi se skrenula pažnja javnosti sa pregovora o razrešenju kosovskog problema.
Aktivirana je, odmah sutradan, računica nekadašnjeg ministra vojnog Zorana Đorđevića, koji sada šefuje Ministartvom za rad, po kojem bi aktiviranje vojnog roka koštalo oko 600 miliona evra godišnje. Predsedniku Srbije se ta prognoza nije svidela i svog ministra je nazvao – genijem. Genije se nije naljutio što ga je predsednik spomenuo u takvom kontekstu, a predsednik se ispravio, jer je ukapirao, na kraju, da je računica „genija“ govorila o vojnom roku koji traje godinu dana, a ne tri do šest meseci.
Ako na sve ovo dodamo i činjenicu da se na čelu Ministarstva odbrane nalazi neko ko svoj dug prema otadžbini nije regulisao, da li zbog ravnih tabana ili pilećih grudi, možemo da pretpostavimo da se baš i ne radi o ozbiljnoj inicijativi.
Predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove u Šapcu Živojin Vuletić smatra da ne nepotrebno uvoditi obavezni vojni rok.
- To je bezveze. Obavezni vojni rok ne služi ničemu. Nije kvalitet borbenosti jedne armije u njenoj brojnosti, već u obučenosti pripadnika vojske. Bolje je imati određeni broj vrhunsko obučenih profesionalaca, nego masovan broj vojnika – ističe Vuletić.
Prema njegovim rečima, uvođenje obaveznog vojnog roka predstavlja i ogroman trošak za državu.
Besmisleno se gubi vreme na ovu raspravu. Sve to košta. Ko hoće ima mogućnost da dobrovoljno služi vojni rok. Možda treba omogućiti građanstvu neku kratkotrajnu obuku vikendom kako bi se građani upoznali sa novim oružjima, ali ništa više od toga – dodao je Vuletić.
Srđan Mitrašinović, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke smatra da je pitanje vojske veoma važno za našu zemlju i da se odluka o povratku obaveznog vojnog roka ne sme doneti na prečac, nego da struka treba da da mišljenje o tome.
-Neophodno je uspostaviti sistem kojim ćemo se voditi i koji će biti ključ za formiranje sistema odbrane naše zemlje. Sigurno da je matematika važna pri donošenju svih odluka, ali ne smemo je svesti na troškove hrane vojske, jer je reč o znatno složenijem i kompleksnijem pitanju. Značaj vojske za državu koja nije članica NATO, a okružena je njenim članicama je više nego važno pitanje. Takođe, ne smemo zanemariti ni značaj vojske za funkcionisanje civilnog sektora posebno u vanrednim situacijama. Jako je značajna dobro organizovana i snažna vojska. Da li će se to voditi po modelu obaveznog vojnog roka i koliko bi on trebao da traje je ozbiljno pitanje koje mora sistemski da se reši, kaže Mitrašinović.
PodrŠka ideji iz PS
- Podržavam ideju vraćanja obaveznog vojnog roka, koja je najavljena da može biti predmet rasprave Narodne skupštine u naredne dve godine. Optimalan nivo popune rezervnog sastava je jedan od najmerodavnijih pokazatelja snage jedne vojske, a jedini način da Srbija nadoknadi gubitak od skoro pola miliona pripadnika rezervnog sastava, je vraćanje obaveze služenja vojnog roka. Iz ličnog iskustva, mogu da poručim mladima, da je služenje vojnog roka jedno od najlepših iskustava za svakog mladog čoveka, jer će u vojsci steći veštine i prijatelje za ceo život – kaže Branko Tomić, odbornik Pokreta socijalista, u skupštini Grada Šapca.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa