Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
Озбиљна идеја,  или нови спин
ПОВОДОМ НАЈАВЕ МОГУЋНОСТИ ВРАЋАЊА ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА

Озбиљна идеја, или нови спин

Пре нешто више од годину дана Александар Вучић је говорио против враћања обавезног војног рока и поручио да је Србији потребна јака, професионална армија
Председник Србије Александар Вучић је недавно изјавио да се разматра да се од 2020. или 2021. године уведе обавезни тромесечни или шестомесечни војни рок за мушкарце.
То зависи од финансија, рекао је Вучић новинарима на аеродрому Батајница након примопредаје прва два од шест ловачких авиона Миг-29 из Русије.
Према његовим речима, у плану је да војни рок траје од три до шест месеци, а људи који би одслужили војни рок имали би предност у запошљавању у државним и јавним службама.
- Још размишљамо. Нећу ништа да обећавам по том питању. То зависи и од финансија - рекао је Вучић и додао да би то могло да буде организовано од 2020. или 2021. године, како би држава имала могућности да превентивно делује на било кога ко би покушао да је безбедносно угрози.
Пре нешто више од годиону дана, тачније 30. јуна 2017. године, исти човек – Александар Вучић, рекао је да је Србији потребна професионална војска и да онај ко предлаже обавезни војни рок мора да нађе средства за ту акцију.
Шта се у међувремену десило, то не знамо, али није немогуће да се ради о још једном медијском спину, односно манипулацији како би се скренула пажња јавности са преговора о разрешењу косовског проблема.
Активирана је, одмах сутрадан, рачуница некадашњег министра војног Зорана Ђорђевића, који сада шефује Министартвом за рад, по којем би активирање војног рока коштало око 600 милиона евра годишње. Председнику Србије се та прогноза није свидела и свог министра је назвао – генијем. Геније се није наљутио што га је председник споменуо у таквом контексту, а председник се исправио, јер је укапирао, на крају, да је рачуница „генија“ говорила о војном року који траје годину дана, а не три до шест месеци.
Ако на све ово додамо и чињеницу да се на челу Министарства одбране налази неко ко свој дуг према отаџбини није регулисао, да ли због равних табана или пилећих груди, можемо да претпоставимо да се баш и не ради о озбиљној иницијативи.
Председник Градског одбора Српског покрета обнове у Шапцу Живојин Вулетић сматра да не непотребно уводити обавезни војни рок.
- То је безвезе. Обавезни војни рок не служи ничему. Није квалитет борбености једне армије у њеној бројности, већ у обучености припадника војске. Боље је имати одређени број врхунско обучених професионалаца, него масован број војника – истиче Вулетић.
Према његовим речима, увођење обавезног војног рока представља и огроман трошак за државу.
Бесмислено се губи време на ову расправу. Све то кошта. Ко хоће има могућност да добровољно служи војни рок. Можда треба омогућити грађанству неку краткотрајну обуку викендом како би се грађани упознали са новим оружјима, али ништа више од тога – додао је Вулетић.
Срђан Митрашиновић, председник Градског одбора Народне странке сматра да је питање војске веома важно за нашу земљу и да се одлука о повратку обавезног војног рока не сме донети на пречац, него да струка треба да да мишљење о томе.
-Неопходно је успоставити систем којим ћемо се водити и који ће бити кључ за формирање система одбране наше земље. Сигурно да је математика важна при доношењу свих одлука, али не смемо је свести на трошкове хране војске, јер је реч о знатно сложенијем и комплекснијем питању. Значај војске за државу која није чланица НАТО, а окружена је њеним чланицама је више него важно питање. Такође, не смемо занемарити ни значај војске за функционисање цивилног сектора посебно у ванредним ситуацијама. Јако је значајна добро организована и снажна војска. Да ли ће се то водити по моделу обавезног војног рока и колико би он требао да траје је озбиљно питање које мора системски да се реши, каже Митрашиновић.
ПодрШка идеји из ПС
- Подржавам идеју враћања обавезног војног рока, која је најављена да може бити предмет расправе Народне скупштине у наредне две године. Оптималан ниво попуне резервног састава је један од најмеродавнијих показатеља снаге једне војске, а једини начин да Србија надокнади губитак од скоро пола милиона припадника резервног састава, је враћање обавезе служења војног рока. Из личног искуства, могу да поручим младима, да је служење војног рока једно од најлепших искустава за сваког младог човека, јер ће у војсци стећи вештине и пријатеље за цео живот – каже Бранко Томић, одборник Покрета социјалиста, у скупштини Града Шапца.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa