Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
Нико нема право да потпиШе  независност Косова
МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК НАРОДНОГ СЛОБОДАРСКОГ ПОКРЕТА

Нико нема право да потпиШе независност Косова

У оваквој ситуацији једино је сврсисходно одржавати оно стање које је тренутно, а то је Резолуција 1244 као једини међународно признати акт који говори о статусу КиМ. - Без обзира на сва дипломатска шминкања више је него очигледно да су преговори у Бриселу доживели крах
Председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић сматра да је човечанство на прекретници и да се то види на сваком кораку. По њему, то је ситуација коју Србија мора да искористи као своју шансу да сачува Косово и Метохију у свом саставу.
Недавно сте изјавили да није време за коначно решење косовског проблема. Зашто тако мислите?
- Више је него јасно да ће се у деценији која је пред нама десити много тога што ће изменити глобалне односе и успоставити нову парадигму. По мом мишљењу била би лудост у таквом времену трагати за некаквим коначним решењем, јер управо због односа светских сила свако назови решење ће бити рачун без крчмара. Тренутно стање је да су Русија и Кина за поштовање Резолуције 1244, Немачка и највећи део ЕУ су за независно Косово у УН без етничке корекције граница, а једино пар гласова из САД подржава идеју разграничења. У оваквој ситуацији једино је сврсисходно одржавати оно стање које је тренутно, а то је Резолуција 1244 као једини међународно признати акт који говори о статусу КиМ.
Како је уопште могуће прекомпоновање политике великих сила које би могло да промени однос снага, ако на Косову и Метохији нема више Срба?
- Савремене државе су још завршетком Другог светског рата и сломом нацизма одбациле као ретроградан принцип крви и тла и успоставиле су мулитикултурална друштва. Србија је као држава апсолутни пример мултикултуралности и мислим да би наше друштво без проблема могло да реинтегрише тих око милион Албанаца колико их живи на КиМ. Наравно, свим силама се треба трудити да преостали Срби наставе да живе на Космету, али број Срба не би смео да буде аргумент за то да се одриче од овог дела наше државе.
Какав је Ваш коментар на досадашње преговоре који се о Косову воде у Бриселу?
- Без обзира на сва дипломатска шминкања више је него очигледно да су преговори у Бриселу доживели крах. То је уједно и најбоља ствар која се десила, јер су ти преговори били замишљени као завршни пред коначно заокруживање државности тзв. Републике Косово. Сада треба љубазно испратити одлазећу гарнитуру званичника ЕУ и после избора за Европски парламент сести са новим функционерима који ће уверен сам бити много више на страни Србије неголи ови одлазећи.
Како смо од 5:0 за нас, дошли до тога да је „један метар“ успех ако изборимо на Косову?
- Политика се у Србији све време води преко таблоида и њима су подређене и изјаве које већина политичара даје. Управо из тог разлога имамо те испразне и бомбастичне крилатице које ништа не значе. А, реалност је да се око Косова ломе копља на међународном плану и да се под тим притиском гиба политичка сцена и то очито у доста широкој амплитуди од еуфорије до очаја.
Има ли неке космичке правде у ситуацији да ће управо Александар Вучић ставити потпис на неко решење о Косову?
- Мислим да нико нема права да ставља потпис на било какво решење које би значило давање сагласности Србије на заокруживање државности тзв. Републике Косово. То је једина космичка правда.
Како коментаришете нападе СНС и председника Србије на Рашко-призренску епархију и прозивке да је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић издајица?
- Недавно сам имао част да у Грачаници разговарам са Владиком Теодосијем и том приликом сам рекао нешто што говорим стално. Држава и Црква морају наћи начин да превазиђу актуелни спор, а предлог Народног слободарског покрета је да се успостави институција сталног дијалога између Владе Србије и Српске Православне цркве и да се кроз ту институцију усаглашавају ставови и заједнички делује по важним државним и националним питањима.
НСП има једног одборника у Скупштини града Шапца. Колико сте задовољни радом локалне власти и како гледате на чињеницу да је Шабац једини град у Србији где грађани на референдуму одлучују како ће се потрошити средства од пореза на имовину?
- Мислим да су се људи из актуелне власти у Шапцу прерачунали у процени да ће ЕУ много више улагати у град уколико се он буде брендирао као опозициони у односу на Владу Србије. То је током деведесетих година имало своју логику, а данас је та поставка довела до тога да многе добре ствари попут непосредне демократије и одлучивање грађана преко референдума буду у другом плану. Ми Слободари желимо да се у наредном периоду профилишемо у Шапцу и да локалне изборе дочекамо спремни. Из тог разлога ћемо започети акцију окупљања свих оних људи који не желе да Шабац буде талац политичких обрачуна на републичком нивоу.
Вучић трагичар
Да ли је за Вас Александар Вучић патриота, или издајник када је реч о Косову?
- Вучић је попут Милошевића, Ђинђића, Коштунице и Тадића у суштини трагичар по питању Косова.

Бивши да се повуку
Прокоментаришите и ситуацију на опозиционој сцени у Србији?
- Опозиција у Србији је данас спој бивших који одбијају да се повуку са политичке сцене и нас будућих који тешко добијамо прилику да се докажемо.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa