Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
Школа чува  село
ИСТИ УСЛОВИ ОБРАЗОВАЊА – НЕМА ПОВЛАШЋЕНИХ

Школа чува село

Послењих година тренд да родитељи децу из села уписују у градске школе. У Градској управи се труде да равномерно искористе све капацитете на подручју Шапца и тиме сачувају сеоска одељења од изумирања. Министарство просвете се још 2014. године изјаснило уколико у месту пребивалишта ученика постоји основна школа, јединица локалне самоуправе нема обавезу да финансира превоз ових ученика
Жељко Цвијановић, Драган Симић, Славица Ђурић и Горица Глигорић, родитељи ученика из Маова обратили су се редакцији “Гласа Подриња” због тога што ће њихова деца сада морати да похађају основну школу у Варни. Наиме, деца су прва два разреда завршила у матичној школи “Лаза К. Лазаревић” у Шапцу, а од ове школске године немају више право на бесплатан превоз до те школе.
-Деца су се већ навикла, стекла другове и адаптирала на школу у Шапцу, а сада их враћају у школу у Варни. То је мање од четири километра и немају право на бесплатне карте за превоз. До сада је било правило да ученици чији родитељи примају дечји додатка имају право на бесплатне карте за превоз. Сада их дају само социјалним случајевима, а они су често проблематично стекли то право и има примера да имају већа примања од нас корисника инвалидских пензија, каже Жељко Цвијановић.

Сигуран рецепт за изумирање села
Последњих година постао је тренд да родитељи возе децу из села у Шабац у школу и при том бирају што елитнију. За разлику од родитеља из Маова, некима није проблем да сами сносе трошкове превоза само да би им деца похађала градску школу. Изговор је углавном да тамо стичу боље образовање, а један од мотива је и то да ако не могу да им обезбеде живот у граду, могу бар школовање. Резултат је да је у сеоским школама све мање ученика, чак и тамо где деце има. Самим тим доводи се у питање опстанак школа у селима, а дугорочно гледано то је поуздан рецепт за одумирање села. Незванично сазнајемо да четворогодишња школа у Маовима, због малог броја ученика, од септембра неће радити.

Град Шабац:
равномерна
оптереЋеност
Скупштина града Шапца на седници одржаној почетком јула донела је одлуку о одређивању подручја за упис деце у основне школе на територији града. Циљ је постизање равномерне оптерећености и коришћења капацитета школе, а дефинисана су подручја основних школа са којег се уписују ученици у основну школу на територији града. Правни основ за доношење ове Одлуке је у Уредби о критеријумима за доношење акта о мрежи јавних предшколских установа и акта о мрежи јавних основних школа, који прописује да локална самоуправа дефинише подручје школе са којег се уписују ученици.
Закон о основном образовању и васпитању прописује да је школа дужна да упише свако дете са подручја школе и да може да упише и дете са подручја друге школе на захтев родитеља, у складу са просторним и кадровским могућностима школе. Исти Закон прописује да ученик коме је омогућено да похађа школу ван подручја коме припада има право на бесплатан превоз само у оквиру школског подручја у ком има пребивалиште.
-Сваком ученику основне школе који станује на удаљености већој од четири километра од седишта школе, у оквиру школског подручја у којем има пребивалиште, обезбеђен је бесплатан превоз, у складу са прописима. Уколико се дете упише у школу која је ван школског подручја, што је углавном на већој удаљености од школе којој припада, не постоји законски основ за обезбеђивање бесплатног превоза. Правно, то је иста ситуација као када би родитељ дете уписао у приватну или школу у другом граду. Има право да га упише, али трошкове превоза мора сам да сноси, наводи начелница Одељења за друштвене делатности града Шапца Јелена Ристић.
Министарство:
уколико у месту постоји Школа
нема бесплатних карата
Министарство просвете о овоме се изјаснило још 2014. године и у свом мишљењу навело да, уколико у месту пребивалишта ученика постоји основна школа, јединица локалне самоуправе нема обавезу да финансира превоз ових ученика.
-Смисао доношења Одлуке о одређивању подручја основних школа је управо равномерна отерећеност и коришћење капацитета школе. Последњих година је уочен тренд да родитељи из помодарства уписују децу у градске школе и у нижим разредима, избегавајући чак и матичну школу којој припадају и одводе децу у тзв. “елитну школу”, којој ни по какавој логици не припадају. Овакав тренд засигурно би довео до гашења малих основних школа, вероватно је до сада допринео и смањењу броја одељења у сеоским школама, а са друге стране условио максималан број ученика по одељењу у градским школама, рекла је Ристићева и додала да је град у претходном периоду учинио велике напоре у смислу обезбеђивања подједнаких услова школовања у граду и селу, као и очувању свих школа које су обухваћене Мрежом основних школа, на које Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, даје сагласност.

Шта све град финансира
Сходно Закону о основама система образовања и васпитања, у буџету локалне самоуправе, обезбеђују се, између осталог и средства за превоз деце и њихових пратилаца ради похађања припремног Предшколског програма на удаљености већој од два километра, ученика основне школе на удаљености већој од четири километра од седишта школе, затим превоз, смештај и исхрану деце и ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и њихових пратилаца, без обзира на удаљеност места становања од школе.
Финансира се и превоз деце и ученика који имају пребивалиште на територији јединице локалне самоуправе на удаљености већој од четири километра од седишта школе и у случајевима када ученици основне школе похађају школу на територији друге јединице локалне самоуправе, ако је школа коју похађају најближа месту пребивалишта ученика. Плаћа се у превоз ученика на републичка и међународна такмичења.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa