Info

30. avgust 2018.30. avg 2018.
STANjE NA NjIVAMA

Ubrzana žetva

Na području četiri Opštine koje pokriva naša PSSS Šabac, žetva suncokreta se privodi kraju. Ovome su doprineli vremenski uslovi, nešto brže prolaženje kroz određene fenofaze svih biljnih vrsta, tako da je žetva počela desetak dana ranije, a i kukuruza se takođe očekuje.
-Suncokret je biljna vrsta koja se koristi u određenom procentu u pripremi koncetrovanih hraniva za ishranu stoke. Površine pod suncokretom se iz godine u godinu povećavaju što je dobro imajući u vidu da suncokret najbolje podnosi nedostatak padavina u sušnim godinama što značajno ublažava nedostatak prinosa ostalih useva kao npr. kukuruza i soje. Prinos se kreće zavisno primene puno agrotehnike na čemu mi insistiramo, ima parcela sa preko 4 t/ha a ima i oko 2 t/ha. Zrno se uglavnom menja za suncokretovu sačmu, pogotovo ako poljoprivrednici nisu zadovoljni otkupnom cenom, sve ide za ishranu stoke- ističe dipl.ing Svetlana Zlatarić, savetodavac za ratarstvo PSSS Šabac i dodaje:
-Berba kukuruza naše najzastupljenije biljne vrste, počinje polako i to hibrida ranije grupe zrenja. Značajne površine pod kukuruzom se koriste za pripremu silaže a godina je jako povoljna za pripremu ove kabaste stočne hrane, pa treba iskoristiti da bude što uspešnija. Posebno obratiti pažnju na veličinu biljnih odrezaka i sabijanje mase jer su to najznačajniji faktori dobro pripremljene silaže koja će kasnije biti poželjna za konzumiranje. Značajno je pomenuti da pri pripremi ne praviti veće pauze, već silo masu što pre sabiti da se što bolje istisnu vazdušne pore i dobro zatvoriti. Ako se i napravi pauza ponovo masu sabiti pa nastaviti dodavanje ostale mase. Nije poželjno ni lagerovati masu u prikolicama, sve to može uticati na njeno kvarenje kasnije i u jami. Prinos kukuruza je dobar i očekujemo da bude oko 7,5 / ha.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa