14. april 2011.14. apr 2011.
MUZIČKA ŠKOLA „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“

KONCERT ORKESTRA HARMONIKA

Prošle subote na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta u organizaciji Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, pod pokroviteljstvom Grada Šapca, a u okviru Drugog međunarodnog takmičenja mladih harmonikaša „Akordian festa“, održan je koncert Orkestra harmonika AKUD-a „Sonja Marinković“ iz Novog Sada
Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“ iz Novog Sada osnovan je 1951. godine i kroz svoj dugogodišnji rad dokazao se kao sastav velikih muzičkih mogućnosti i visokih umetničkih dometa. Orkestar na svom repertoaru ima dela različitih razdoblja i stilova, kao i savremena originalna dela pisana za harmonikaški orkestar, kao što su dela Rudolfa Bručija, Ivana Kovača, Petra Ozgijana, Bruna Bjelinskog, Slavka Šuklara, Jidriha Felda, Stevana Divjakovića i drugih. Izvođenju orkestra, u velikom broju ostvarenih transkripcija i aranžmana, značajno je doprinela majstorska upotreba baterije udaraljki i prisustvo diskretne elektronike. Dobitnici su velikog broja nagrada, kako kod nas tako i u inostranstvu. Aktuelni je pobednik u kategoriji najstarijih orkestara, dobitnik prelaznog Kupa grada Pule i Kupa grada Pule u trajno vlasništvo kao najbolji orkestar 34. Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli, Hrvatska.
Šabačkoj publici, prošle subote, predstavili su se astro pjacolom Johana Štrausa, „Maršom“ Radeckog, Bramsovom „Mađarskom igrom“, „Španskim kapričom“ Nikolaja Rimskog Korsakova, Ravelovim „Bolerom“, ali i delima domaćih kompozitora gde su se čuli zvuci savremene muzike. Koncert je otvorio duo kontrabas ““ harmonika Štrausovim kompozicijama.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa