27. septembar 2018.27. sep 2018.
NOVA SEZONA U ŠABAČKOM POZORIŠTU

Teatar – dom svih Šapčana

Čitava sezona posvećena približavanju Šabačkog pozorišta lokalnoj zajednici. Četiri premijere planirane tokom sezone. Početak 14. Pozorišna revija. Akcenat na porukama predstave
-Biće ovo sezona lokalpatriotizma, ali ne u smislu da zatvaramo vrata gostujućim teatrima, već ćemo učiniti sve da Šabačko pozorište približimo sugrađanima, da ova zgrada postane mesto gde će rado dolaziti, da pobede osećaj gostovanja ovde i da kao i mi pozorište osete kao svoj dom. U tom smeru je i saradnja sa umetničkom grupom “Kombinart” koja je osmislila dizajn tokom sezone, koja je lokalpatriotski intrvenisala u foajeu, s tim ciljem ćemo veliku pažnju posveteiti našim volonterima, Omladinskom klubu, to je ideja vodilja osmišljavanja “Lokalpatriotske pričaonice”. Grad su ljudi, grad je pozorište – istakla je direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac najavljujući novu pozorišnu sezonu u Šapcu.
Već po tradiciji sezonu otvara oktobarska “Pozorišna revija” od 5. do 8. oktobra, a na binu će izaći ansambli iz Beograda, Bečeja, Obrenovca.
-Kraća, ali intrigantnija Revija nego ranije. Čitav koncept Revije i sezone su predstave koje nisu glamurozne, skupe postavkom, ali nose neverovatnu poruku i jaku priču. Bitef tetar otvara sezonu predstavom “O s(a)vesti” posvećenu našoj ubijenoj novinarki Dadi Vujasinović, priča iz ugla njene prijateljice, ali je reč o interaktivnoj predstavi, te je svako novo izvođenje drugačije. “Kralj Ibi” je izvedba koja se osvrće na diktaturu, “Šine” smatram jednom od najboljih predstava kod nas trenutno, a i kraj revije je sjajna interaktivan predstava, posvećena političkom ekstremizmu “Tri lica ogledala” – dodaje Bogavac.
Na dan otvaranja, nastupu glumaca Bitef teatra prethodiće, od 17 časova prva “Lokalpatriotska pričaonica”.
-Svakog petka u 17, uz kafu, u našoj galeriji pričamo sa znamenitim Šapčanima, ljudima koji imaju bogatu i interesantnu životnu priču. Goste određujemo od nedelje do nedelje, a vrata za sve su otvorena, da svrate, popiju kafu i čuju tople ljudske priče sugrađana – pojašnjava direktorka Šabačkog pozorišta.
Kraj 2018 i početak 2019. godine u ovdašnjem teatru obeležiće i premijere. Već 23. oktobra na velikoj sceni nas očekuje “(Pret)poslednja panda ili statika” Dino Pešuta, dramskog pisca iz Hrvatske, ali u režiji našeg Maksima Miloševića.
-Maksim je apsolutno lokalizovao tekst i prilagodio ga je ovom području, te će se, verujem, mnogi iznenaditi kada vide koliko je lokalpatriotskih elemenata u njoj. Nešto drugačije, jedinstveno, verujem prijatno iznenađenje za sve – precizirala je Minja Bogavac.
Pred novu godinu priprema se premijera “Pozorišne anegdote”, predstava u kojoj nastupaju svi članovi šabačkog ansambla, iznose svoje lične i pozorišne priče. U januaru se sprema “Bela griva” premijera izvedbe koja nije klasično prilagođavanje sadržaja romana taetru, a za mart, u koprodukciji sa “Sterijinim pozorjem”, negde pred proleće, na sceni “Ljubiša Jovanović” biće izvedena predstava “Bacači prstiju”.
Karte “dolaze” kod vas
Od ove sezone je proširena mogućnost kupovine karata. Biletarnice su otvorene dva sata pre početka predstave, ali se pre toga mogu poručiti preko društvenih mreža ili na kontakt telefon dostupan u pozorištu. Po porudžbini karte se donose na vašu adresu.

Škola za heroje
Svojevrsna najava sezone bila je predstava “Koji trag da pratim” odigrana u ponedeljak u izvođenju tetatarske grupe iz Švedske “Teatar Teatron”. Jedan od osnivača grupe je glumac rodom iz Rume Željko Santrač koji već 25 godina živi i radi Švedskoj. Osim izvedbe koja govori o životima migranata u Skandinaviji, “Teatron” je ostvario saradnju sa Omladinskim klubom šabačkog pozorišta” kroz projekat ŠKOLA ZA HEROJE. Projekat je namnjen mladima od 12 do 25 godina.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa