21. april 2011.21. apr 2011.
U MANASTIRU RADOVAŠNICA

OBNOVA DREVNE SVETINjE

Počela obnova u Drugom svetskom ratu porušene crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila. Dobrotvor sestra Milica Apt , izvođač radova beogradsko preduzeće “NZ“ najavljuje završetak za godinu dana
Još od početka Drugog svetskog rata, od jeseni 1941. godine kada je nemačka kaznena ekspedicija do temelja porušila srednjovekovnu crkvu u okviru kompleksa Manastira Radovašnica, čeka se obnova drevne svetinje. Od svog postanka kroz vekove u bunama i ratovima paljena je i rušena te nanovo obnavljana i čekala vreme koje će joj vratiti autentični izgled.
- Po milosti božijoj počela je obnova stare crkve Manastira Radovašnica, koja datira iz 14. veka a zadužbina je svetog kralja Dragutina Nemanjića. Zahvaljujući fotografijama i nekim stručnim opisima koji su rađeni pre Drugog svetskog rata, urađen je projekat koji zadovoljava crkvu kao što je i bila tako da mi autentičnu crkvu zidamo od kamena kao što je bila do svog postradanja - kaže starešina Manastira Radovašnica arhimandrit Nikolaj.
U međuvremenu u okviru manastirskog kompleksa na temeljima stare podignuta je nova kapela nad izvorom, sazidan je konak, ekonomski objekti, zvonara, izgrađen put i obezbeđeni uslovi za boravak manastirskog bratstva i vernika koji ovde dolaze sa raznih strana. U crkvi,čija je obnova počela, nalazio se i kamen za koji su vernici imali posebno poštovanje i tu dolazili na molitve.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa