22. novembar 2018.22. nov 2018.

Pitanje nedelje Glasa Podrinja:

Kako komentarišete
novopostavljeni spomenik
Patrijarhu Pavlu u Beogradu?
Branislav Stanković, kustos Narodnog muzeja u Šapcu
- Spomenik postavljen Patrijarhu Pavlu na Vračaru je – katastrofa. Takav spomenik je moguće postaviti pod uslovom da već postoji deset spomenika koji na dostojanstven način prikazuju našeg nekadašnjeg Patrijarha. U tom slučaju je u redu postaviti spomenik koji predstavlja umetničko delo. Spomenik Patrijarhu Pavlu u Trebinju, na primer, predstavlja primer dostojanstva, poštovanja i skromnosti koja je karakterisala Patrijarha.

Marko Crnobrnja, vajar
Autor skulpture Zoran Maleš, zapravo je žrtva mangupa koji su zloupotrebili njegovu naivnost i iskoristili ga… To je pre svega spomenik ljudima koji, na našu nesreću, odlučuju o kulturnom nasleđu.

Filip Kovačević, istoričar umetnosti
Nisam pristalica skulptura koje previše „pričaju“. Međutim, novi spomenik Patrijarhu Pavlu ne samo da je retoričan, on je i formalno neprihvatljiv. Zmijolika forma patrijarha koji prkosi gravitaciji je, po meni, skaradno i bizarno rešenje. Dobro je kada se skulpture rade i postavljaju, to je dokaz da je jedno društvo svesno sebe i svog trajanja u nekom vremenu i prostoru. Ali tu je uvek pitanje estetike i konteksta. Ako ovaj spomenik posmatramo kao deo aktuelne euforije „štancovanja“ sličnih stvari u Beogradu i Srbiji, onda on za mene nije ni oprisutnjena svetost patrijarha, ni zanimljiv artefakt u javnom prostoru, već čisto odsustvo ukusa i vrhunac nečijeg bezumlja.

Dejan Živanović, istoričar
- Patrijarh srpski Pavle, ličnost koja je za života uspela da ostavi dubok trag ne samo u svesti srpskog, već i drugih naroda i obezbedi večan život u našim srcima, zaslužio je po mom mišljenju, primerenije spomen obeležje od onog koje je nedavno otkriveno. Iako namera autora nije bila loša sigurno, koncept novog spomenika zakazao je zbog sveukupnog vizuelnog doživljaja. Najspornije čini se, svakako je pogled na figuru Patrijarha Pavla sa boka, koje izaziva jedan osećaj neprijatnosti u najmanju ruku. Običnom prolazniku deluje kao da je neko odgrizao deo patrijarha, a praznina koja se uočava teško da prija nečijem oku.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa