22. novembar 2018.22. nov 2018.
Vek srpsko-američkog prijateljstva
Američki ambasador posetio Šabac

Vek srpsko-američkog prijateljstva

Ovo je priča o srpsko-američkom prijateljstvu u Prvom svetskom ratu, kao i velikom doprinosu koji su dali američki lekari
Povodom svečanog otvaranja izložbe „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“ koju realizuje Centar za primenjenu istoriju i Ambasada Sjedinjenih Američkih država gost Šapca bio je američki ambasador Kajl Skat.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović sa saradnicima priredio je prijem za američku delegaciju u Gradskoj kući. Na susretu je bilo reči o društvenim, privrednim i političkim temama. Nakon šetnje gradskim ulicama ambasador je otvorio izložbu u Kulturnom centru.
- Ponosan sam što sam drugi put u Šapcu, što sam imao priliku da razgovaram sa gradonačelnikom i što otvaram izložbu. Ovo je priča o srpsko-američkom prijateljstvu u Prvom svetskom ratu, kao i velikom doprinosu koji su dali američki lekari. Priča o herojstvu i prijateljstvu je važna lekcija za sve nas, jer je istoriju lako zaboraviti i zato se uvek moramo setiti da smo bili zajedno i saveznici. Savezništvo nas je mimoišlo u kratkom periodu devedesetih godina, ali to je kratki period u dugoj istoriji prijateljstva američkog i srpskog naroda - istakao je ambasador Kajl Skat.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio se ambasadoru Kajlu Skatu na poseti i što je prisustvovao otvaranju izložbe koju bi trebalo da pogledaju svi Šapčani.
- Ovo je istovremeno bio povod da se sretnemo i razgovaramo o važnim temama i izazovima pred kojima stoji grad Šabac u njegovoj perspektivi. Mi verujemo da su srpski i američki narod stogodišnji saveznici, kako je napomenuo i sam ambasador. Verujemo da će tako i ostati. Šabac je opredeljen kao moderan i urbanizovan grad i trudimo se da u budućnosti postane deo zapadne civilizacije. Siguran sam da ćemo i u narednom periodu imati dobru saradnju – naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Centar za primenjenu istoriju tokom 2018. i 2019. godine realizuje istraživački projekat „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“, koji za cilj ima upoznavanje javnosti sa važnim istorijskim događajem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata. U okviru projekta realizovana je izložba koju šabačka publika može da pogleda u Galeriji Kulturnog centra najkasnije do 27. novembra. Materijal korišćen po prvi put je dostupan široj javnosti. Arhivska dokumenta, fotografije, novinski članci i prateći istorijski tekstove koji američku misiju u Srbiji opisuju kao jedan vrlo važan istorijski događaj koji je ostao nepoznat široj javnosti, a koji je sprečio globalnu katastrofu. Publika će imati priliku i da se upozna sa istorijom Američkog Crvenog krsta i sa pisanjem svetskih medija o Srbiji tokom 1915. godine.
- Početkom 1915. godine u Srbiji je zavladala epidemija tifusa. Zbog jako teške situacije u zemlji, uzrokovane početkom Prvog svetskog rata, nedostatkom hrane i lošom higijenom, epidemija se brzo širila izazivajući veliku smrtnost među civilnim stanovništvom. Posledice su bile velike, umrlo je oko 150.000 ljudi. U tom trenutku, zbog nedostatka bolničkog osoblja i lekova, Srbija nije bila u stanju da se suoči s ovom opasnom epidemijom i bila joj je potrebna pomoć. Mi smo se bavili medicinom i ljudima koji su došli da pomognu. Epidemija se pojavila 1914. godine i trajala je sve do aprila 1915. godine. Ovde se vodila odlučujuća bitka protiv tifusa. Mi smo želeli da predstavimo koliko su strane medicinske misije važne i njihov uticaj, zato što su doneli novo znanje, stručnost, kako bi se sprečila epidemija koja je pretila da poprimi svetske razmere, Fondacija „Rokfeler“ i Američki Crveni krst organizovali su misiju koju je vodio doktor Ričard Strong, jedan od najpoznatijih epidemiologa tog vremena. Američka misija je stigla u Srbiju u aprilu 1915. i u saradnji sa vlastima u Srbiji, za samo nekoliko nedelja stavila situaciju pod kontrolu, suzbivši epidemiju upotrebom nove metodologije koja će kasnije biti definisana kao „sanitarna revolucija“. O ovoj temi se malo zna i govori i zbog toga smo želeli da kroz izložbu upoznamo ljude sa tadašnjim događajima, posebno mlade i učenike – rekao je autor postavke Milovan Pisari, Centar za primenjenu istoriju.
Na izložbi je predstavljen i prateći katalog sastavljen od arhivske građe i istorijskih tekstova. Izloženi materijali su dostupni i onlajn na vebsajtu udruženja. Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa