22. novembar 2018.22. nov 2018.
Licitiranje imovinom “Zorka Holdinga”
ODRŽANA HITNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Licitiranje imovinom “Zorka Holdinga”

Gradu Šapcu je priznato razlučno pravo u stečajnom postupku koji se vodi prema “Zorka Holdingu”. Grad će prilikom prodaje imati pravo prioritetnog namirenja od 240 miliona dinar
Hitna 26. sednica Skupštine grada Šapca održana je u utorak. Na dnevnom redu su bile samo dve tačke. Odluka o Trećem rebalansu budžeta doneta je zbog Odluke o učešću grada u postupku prodaje imovine “Zorka Holding” A.D. u stečaju, u stečajnom odnosno izvršnom postupku i pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu.
Gradu Šapcu je priznato razlučno pravo u stečajnom postupku koji se vodi prema “Zorka Holdingu”. Grad će prilikom prodaje imati pravo prioritetnog namirenja od 240 miliona dinara. Toliki je iznos kredita koji je grad podigao prilikom privatizacije ovog preduzeća da bi isplatio plate radnicima. Sednica je zakazana po hitnom postupku zbog toga što je stečajni upravnik zakazao prodaju “Zorka Holdinga” za 29. novembar. Rebalans budžeta urađen je ne pomenuti iznos.
-Grad je stavio hipoteku na zgradu “Holdinga”, poslovni prostor u Beogradu i Šapcu i na đački internat. Licitacija za prodaju je bila zakazana, a da bi grad mogao da se pojavi kao kupac te imovine bilo je neophodno da se sazove hitna sednica i donese rebalans budžeta i odluka kojom se ovlašćuje Gradska uprava da može da se pojavi u postupku licitacije, obrazložio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.
Međutim, licitacija je u međuvremenu otkazana. To je bio razlog da opozicioni odbornici ospore hitnost sazivanja sednice.
-Apsolutno je nedopustivo da se sednica zakazuje u ponoć za devet sati ujutru. Danas je izglasan rebalans budžeta od 240 miliona dinara, tako što nam je dostavljena samo jedna strana materijala, bez ikakve pripreme, za sednicu koja je izglasana devet sati posle toga. Ne raspravlja se na ovako skandalozan način o dva miliona evra. Licitacija koja je trebala da bude sprovedena je otkazana i Grad je to znao. Gradska vlast će ovu priču svesti na brigu o imovini grada, međutim, svi znamo šta se desilo sa imovinom grada i ko je u poslednjih 18 godina do froncli doveo kompaniju kakva je bila “Zorka Holding”, izjavio je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić.
Kako je objasnio gradonačelnik Nebojša Zelenović, iako je licitacija otkazana, grad je na ovaj način morao da zaštiti imovinu u slučaju da prodaja bude ponovo zakazana. Zbog svega što se dešavalo poslednjih godina sa imovinom “Zorka Holdinga” gradonačelnik najavljuje i tužbe.
-Imovina koju je grad zaštitio hipotekom se sastoji iz četiri nekretnine u Šapcu i Beogradu i ukupne je vrednosti oko 240 miliona dinara. Grad već pet godina pokušava da uđe u posed te imovine i ne uspeva zbog toga što agencija i sudovi ne žele da presude u korist grada Šapca. Mi smo u međuvremenu pokrenuli niz sudskih sporova u kojima je tri puta usvojena naša tužba i Apelacioni sud u Novom Sadu je vratio stečajnom sudiji na odlučivanje. Sudija sada četvrti put ne postupa po nalogu višeg suda. To je nezapamćeno u istoriji pravosuđa, istakao je gradonačelnik Zelenović.
Kako je objasnio, sasvim slučajno su saznali da stečajni upravnik želi da proda tu imovinu na javnoj prodaji na šta su uložili prigovor, ali se ništa nije desilo iako je sud morao da postupa hitno u takvim slučajevima. Zbog toga je zakazana hitna sednica kako bi Skupština mogla da ovlasti organe grada da mogu da učestvuju u toj prodaji.
-Onog trenutka kada je zakazana sednica naprasno smo dobili informaciju da je sud ipak odlučio da ne proda imovinu, što ne znači da će stečajni upravnik postupiti po nalogu suda, pošto u prethodnim slučajevima to nije radio. Već pet godina se ta imovina izdaje u zakup, uzimaju se ogromne zakupnine koje se dele između ljudi koji učestvuju u procesu. Grad Šabac od toga nema ništa. Kada dođemo u posed svoje imovine tužićemo ih za izgubljenu dobit i štetu i to će biti milionski iznos, rekao je gradonačelnik.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa