22. novembar 2018.22. nov 2018.
REKONSTRUKCIJA „SOKOLANE“ POČINjE NA PROLEĆE

Čuvar sportskih uspomena u gradu sporta

Ukupna vrednost projekta je 250.000 evra, od čega je iz razvojnog programa EU PRO obezbeđeno oko 150.000 evra
Konferencija za medije na kojoj su predstavljeni detalji projekta "Rekonstrukcija zgrade Sokolskog doma - mesto susreta mladosti, tradicije i budućnosti" održana je u ponedeljak u Gradskoj kući. Grad će do kraja sledeće godine završiti obnovu "Sokolane" zahvaljujući sredstvima Evrpopske unije. Ukupna vrednost projekta je 250.000 evra, od čega je iz razvojnog programa EU PRO obezbeđeno oko 150.000 evra. Grad je u dosadašnje prirpemne radove već uložio oko 50.000 evra. Objekat, koji je pod zaštitom države, će zadržati nekadašnji izgled.
-Verujem da ćemo tokom naredne godine uspeti zgradu da privedemo nameni i da ona postane ono što je nekad bila – stecište građana Šapca i mesto gde će se ponovo stvarati nove sportske zvezde. Projekat je finaniran od strane EU i uz podršku Vlade Republike Srbije, a EU PRO program je organizacija koja implementira sve projektne aktivnosti. Nadamo se da ćemo preko zime uspeti da sprovedemo sve tenderske procedure i izaberemo izvođača radova, a da će već od proleća biti i konkretnih radova na gradilištu, izjavila je Jasmina Ilić, menadžerka sektora infrastrukture EU PRO.
„Sokolski dom“ otvorio je davne 1934. Kralj Aleksandar Karađorđević. Od tada mnogi Šapčani svoju mladost vezuju za taj objekat, a najuspešniji sportisti ovog grada prve sportske korake su napravili baš tu.
-Veoma sam ponosan zato što ćemo se vratiti svojim korenima. Cela generacija „Rukometnih vanzemaljaca“ kako su nas zvali, svoje početke je imala baš tu. Većini nas su to bili prvi dodiri sa sportom. „Sokolana“ je jedan reprezentativni objekat u centru grada i zaslužuje ovo. Zahvalni smo i kao Sportski savez i kao bivši sportisti EU i gradu Šapcu što će izdvojiti ozbiljna sredstva da ova zgrada ponovo bude čuvar uspomena na Šabački sport u gradu sporta, rekao je Veselin Vuković, predsednik Sportskog saveza Šapca i član najslavnije generacije „Metaloplastike“.
Predsednik Skuptšine grada Nemanja Pajić je istakao da je najvažnije da su sredstva obezbeđena i da radovi počinju.
-Šapčani su jako dugo čekali da se „Sokolski dom“ renovira. Koliko je ovaj objekat značajan za grad i sportiste iz Šapca najbolje se vidi u uzbuđenju sportista koji su nekada tu trenirali i ostvarivali vrhunske rezultate. Ovo je objekat koji simbolizuje sport u našem gradu. Mislim da je to nulta tačka od koje je sve počelo i renoviranje „Sokolskog doma“ zaslužuju svi Špačani, naveo je Nemanja Pajić i dodao da će u obnovljenoj „Sokolani“ biti izložbeni prostor u kom će se videti hronologija razvoja šabačkog sporta.
m. m.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa