22. novembar 2018.22. nov 2018.
MALINARI IZ UŽICA PRIJEPOLjA I ŠAPCA UPUTILI
OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU, PREMIJERU I MINISTRIMA

Preostaje nam samo protest

U pismu malinari podsećaju srpsku vlast da je prošlo je dva meseca od kako su uputili direktno pismo sa molbom da se pomogne u rešavanju problema oko cene maline za rod 2018. godine. Ništa od dogovorenog nije urađeno i malinarima samo preostaje protest
Udruženja proizvođača malina iz Užica, Prijepolja, Priboja i Šapca uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima poljoprivrede i trgovine. Pismo prenosimo u celosti.
U pismu malinari podsećaju srpsku vlast da je prošlo dva meseca od kako su uputili direktno pismo sa molbom da se pomogne u rešavanju problema oko cene maline za rod 2018. godine. U pismu su izneli „golu istinu i na najiskreniji način postavili pitanja na koja ni do danas nisu dobili nikakve odgovore“.
- Prošlo je bezmalo šest meseci od kako su se održali protesti malinara u Prijepolju. Šta su bili ciljevi učesnika protesta, to dobro znamo i znamo da i Vi znate. Kako su se završili protesti to je takođe poznato. Ni do dana današnjeg od istih predstavnika vlasti koji su ispred države davali obećanja o akontnoj ceni maline koja je trebala da bude od 125 dinara sa tendencijom 150 do 160 dinara po kilogramu nije bilo ništa, osim što su se nagomilala dugovanja, a sa njima i egzistencijalni problemi napisali su malinari.
Obećan je, kako su naglasili, Nacionalni savet za malinu, formirana je Radna grupa i posle toga ništa.
- Posle osam meseci od svega toga imamo samo ostavke pojedinih članova Radne grupe i prazne sastanke koji su potrošili vreme i novac na dnevnice i putne troškove. Radnu grupu napuštaju stručnjaci, još malo će i poljoprivrednici a ostaće interesdžije, podobnici kojima je prava čast i zadovoljstvo što su tu gde su i koji su po svemu sami sebi dovoljni, dok će se malina plaćati po 100 dinara proizvođačima a izvoziti za 270 dinara.
Malinari su na kraju pisma naglasili da im jedino preostaje „ništa drugo nego da se pruži otpor svih radnih ljudi udruženih u udruženja boreći se za svoje pravo, a to je da rade i od poštenog rada žive“.
- Svesni činjenice da javni protesti, predstavljaju krajnje ishodište na oglušivanje i krajnje bezobrazno ponašanje pojedinih predstavnika vlasti, sasvim je sigurno da će protesta biti uskoro - zaključili su malinari u svom pismu.

Ludom radovanje
Prema njihovim rečima, obećanja od pojedinaca iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja su stizala u junu ove godine pod izgovorom da će se naći rešenje za neizvesnu situaciju, ostala su na nivou mrtvog slova na papiru i praznih reči koje su poslužile da se problemi odlože, dobijajući na vremenu, a u korist ličnih ciljeva pojedinih hladnjačara, političara i podguznih muva svake vlasti.
- Posledice su već viđene u šta svi imamo danas priliku da se uverimo. Mnogo puta smo sve to izložili i obrazložili, ali i nadali se da će neko ipak imati volje da se suštinski pozabavi celokupnim problemom. Međutim, kao što izreka kaže: “OBEĆANjE LUDOM RADOVANjE“ - stoji u pismu malinara.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa