Info

5. maj 2011.5. maj 2011.
NASILjE U PORODICI

BATINA U RUKAMA DECE

Kada se pre četiri decenije oglasila Radio stanica „Studio B“ jedan od stubova njene popularnosti bila je emisija „Beograde, dobro jutro!“ velikog srpskog pesnika, Duška Radovića. U ovoj emisiji, čiji se sadržaj i danas prepričava, „namrgođeni dobričina“( kako su Radovića opisivali savremenici) obraćao se svakodnevno sugrađanima britkim, kratkim, jezgrovitim i mudrim porukama u kojima je analizirao svakodnevni život, odnose u društvu i porodici, komformizam, birokratiju, novokomponovane i lažne vrednosti u kulturi i sve ono što život čini svakodnevno prepoznatljivim i što ga obeležava.
Među brojnim, mudrim i duhovitim porukama koje nam je ostavio u nasleđe, Radović se često osvrtao i na ponašanje dece i odnose između dece i roditelja. Kao svaki dobar hroničar epohe kojoj pripada, on je shvatio da upravo poremećaj odnosa u porodici i njeno razaranje vode direktno u razaranje zajednice, društva i države i da tamo gde porodica ne funkcioniše propada i urušava se svaka druga institucija. Kad odnosi između roditelja i njihove dece iz faze ljubavi, poštovanja, moralnog uvažavanja i sloge uđu u fazu netrpeljivosti, agresivnosti, socijalne frustracije i patološke mržnje, to je samo korak do individualnog zločina i kriminalizacije u društvu. Kad porodica nije, kako se to u žargonu kaže, „sveta“, onda ugled i svaki autoritet gube i škola i svi drugi institucionalni oblici društvenog organizovanja, a „pucaju“ i postaju besmisleno neuverljivi i svi oblici društvene svesti od religije, do morala i ideologije.
Sluteći opasnost od narastajućeg razaranja porodičnih vrednosti i porodice kao ćelije društva, Duško Radović je svojim savremenicima uputio dve poruke, koje mogi biti trajna opomena svim generacijama srpskih roditelja i dece. Te dve poruke citiraju se i danas bezmalo u svakoj prosečnoj porodici. One glase: „Tucite vašu decu, čim primetite da počinju da liče na vas!“ i „Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav ću ja biti roditelj.“

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa