17. januar 2019.17. jan 2019.
POČELA SA RADOM KANCELARIJA JAVNOG BELEŽNIKA

OVERA NA PISARNICAMA OTIŠLA U ISTORIJU

Pre nekoliko dana u Nemanjinoj ulici u Koceljevi počela je sa radom kancelarija javnog beležnika, nadležna za ovu i opštinu Vladimirci, baš kao i sudska jedinica u Koceljevi
Sa početkom rada javno- beležničke kancelarije prestale su overe u opštinskoj upravi i sudu i sve ono što su građani ranije obavljali na pisarnicama od ponedeljka rade kod beležnika. Građani ističu da je ovo značajno za njih jer ne moraju da odlaze u Šabac što im štedi vreme i novac.
–Normalno je da je sigurno bolje što smo dobili kancelariju javnog beležnika. Brže se radi. Dovoljno je samo što taksu mogu da uplatim odmah a ne da sa uplatnicama idem do banke ili pošte pa da se vraćam ponovo u sud ili opštinu. Očekujem da će ovo ubrzati stvari i da će biti efikasnije i sigurnije- rekao je Nova Petrović, jedan od prvih koji je iskoristio usluge notara.
Najčešći poslovi koji se obavljaju kod javnog beležnika su overe kopija i overe potpisa kao i solemnizacije prometa nepokretnosti.
–Promet nepokretnosti javni beležnik overava i ima značajnu ulogu da stranke budu pravno sigurne u tim poslovima. Posao se ne svodi samo na čistu overu nego i na proveru da li te nepokretnosti nisu prometovane, u kakvom su pravnom statusu, da strankama objasni pravni smisao posla, da odgovori na sva potrebna pitanja stranaka koja ih interesuju jer javni beležnik ne zastupa ni jednu stranku već je tu zbog svih i da svima objasni domašaj konkretnog pravnog posla koji oni žele da zaključe, da otkrije pravu nameru stranaka i da ih uputi na koji način to najlakše i najjeftnije mogu da ostvare- objašnjava javni beležnik Vladimir Bojić i dodaje da zakazivanje nije moguće izbeći zbog neophodnosti niza provera dokumentacije koja prethodi samom činu čitanja i potpisivanja ugovora.
–To ipak iziskuje određeno vreme jer je u pitanju kompleksan posao. I po nekoliko sati vremena je neophodno posvetiti jednom ugovoru. Između ostalog, obavlja se provera u pravnom informacionom sistemu Republike Srbije da li slučajno te nepokretnosti koje su predmet ugovora nisu već ranije prometovane i da li već postoji neki ugovor od ranije kako bi se sprečila dupla prodaja- ističe Bojić.
Osim toga osnovni sud može da poveri sprovođenje ostavinskih postupaka javnom beležniku što znači da će se ubuduće većina tih postupaka obavljati kod notara.
–Sud će poveriti predmet rasprave zaostavštine javnom beležniku, on će uraditi zaostavštinu i vratiti sudu predmet. Na taj način će funkcionisati. Tako će se rasteretiti rad sudova jer će deo vanparničnih predmeta poveriti beležniku a on će, pak, obzirom da nema zaostalih predmeta, brže i efikasnije obavljati ovaj postupak. Sud mu ove predmete poverava sa rokom od šest meseci ali je realno očekivati da će posao biti završen i predmet vraćen sudu u kraćem vremenskom periodu- kaže javni beležnik i dodaje da će se truditi da bude efikasan i na usluzi građanima.
V.Bošković

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa