17. januar 2019.17. jan 2019.
PITANjE NEDELjE GLASA PODRINjA:

DA LI ĆE POOŠTRAVANjE KAZNENE POLITIKE DOVESTI DO SMANjENjA KRIMINALA U SRBIJI?

Vera Palinkaš, advokat
Nema šanse, zato što je problem u radu tužilaštva, koje radi po direktivi vlasti. Sudi se samo u okviru navoda optužnice. Sudija nema pravo da nalaže dostavljanje dokaza, već sudi isključivo na osnovu navoda optužnice. Tu je glavna priča koja se često krije od države i bezrazložno napadaju sudije. Da li se ikada čulo da je neko pomenuo rad Tužilaštva? Jedan od primera je slučaj "Kosmajac" koji je optužen za utaju poreza i za to je osuđen, a onda je posle te presude krenula povika na sudije.

Živojin Vuletić, advokat
Smatram da je naš Krivični zakon dobar, samo ga treba primenjivati. Nije potrebno mešanje izvršne vlasti u rad sudskog postupka zbog toga što su sada sudije u strahu od izvršne vlasti. To može da se odnosi na kaznenu politiku. Dolazimo u situaciju da, kao za vreme Broza, imamo situaciju da se krivci oslobode, jer se sudija drži zakona kao pijan plota, što znači da će sada donositi presude tamo gde i nema dokaza. Sud mora da bude sud pravde, a ne sud potrebe vladajuće strukture u državi.

Olivera Perišić, advokat
Ne može. Pre svega nije ta najava bitno različita u odnosu na prethodno zaprećenu kaznu. Ne menja se suštinski, a ono što smatram krajnje nedopustivim je mešanje izvršne u zakonodavnu i sudsku vlast. To mi je neshvatljivo. Promena Zakona je iskiljučivo u nadležnosti Skupštine, a ne predsednika Srbije. Predsednik pogotovo ne sme da govori na koji će način sudovi morati da sude. Ovo nije prvi put i na taj način se potpuno izgubila podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa