14. februar 2019.14. feb 2019.
Kroz igru do znanja
SA DECOM OKO SVETA

Kroz igru do znanja

Održan projekat „Šabačke naučne zimske igrarije“ u organizaciji Centra za stručno usavršavanje na Letnjikovcu
U CSU na Letnjikovcu, od 4. do 14. februara održavale su se radionice za decu u okviru projekta „Šabačke naučne zimske igrarije“. Cilj ovog projekta je bio da šabački đaci uče na novi, zanimljiviji i njima prilagođen način, da se druže, prošire znanja i upoznaju se sa različitim kulturama, običajima i tradicijom. Takođe, predviđeno je da se kod dece podstakne razumevanje, prihvatanje različitosti i razbiju predrasude.
Kreativne radionice grnčarije i kaligrafije, u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti iz Šapca, održavale su se pet dana, a bile su namenjene deci sedmog i osmog razreda. Učenici su imali priliku da savladaju osnove keramike, u šta spada vrtenje na točku, centriranje i pravljenje posuda, njihovo pečenje i glazura. Mentori grnčarstva bili su profesori Škole primenjenih umetnosti Đorđe Zečević i Mina Stupar, a kaligrafije Nataša Jovanović.
Deca su bila kreativna, poslušna i, što je najvažnije, zainteresovana.
-Za radionicu grnčarstva i kaligrafije prijavile su me drugarice i drago mi je zbog toga. Planiram da upišem Školu primenjenih umetnosti, pa mi je ovo jedan vid pripreme. Volim umetnost i sve što ima veze sa njom, rekla je Katarina Marović, učenica 8. razreda osnovne škole „Stojan Novaković“.
Održavala su se i predavanja, interaktivne i multimedijalne radionice, razgovori o neobičnim gradovima sveta, kvizovi. Trećeg dana projekta održan je „Kreativan dan“ u vezi sa temema koje su učenici slušali u okviru predavanja, na primer, pravljene su ukrasne kutije, organizovan kviz i partije šaha.
-Imali smo i „Detektivske zavrzlame“, tačnije, učenici su, podeljeni u grupe, išli u grad, dodeljena im je maršuta i na punktovima dobijaju logičke zadatke koje treba da reše. Samo iz OŠ „Laza Lazarević“ imali smo 130 učenika, rekla je Tatjana Krasić, pedagog.
Razgovarali smo i sa organizatorom ovog projekta:
-CSU želi da afirmiše rad prosvetnih radnika, da im pomogne da se iskažu u svojoj struci, a na ovaj način želeli smo i da animiramo decu koja nisu nigde otišla na zimski odmor, da vreme provedu na kvalitetan način, učeći i zabavljajući se, izjavio je Branko Filipović, direktor CSU.
N. Marjanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa