4. april 2019.4. apr 2019.
Ornament- skriveni znak
Edicija „Kultura ćirilice“ u Biblioteci šabačkoj

Ornament- skriveni znak

Ornament je najstariji dekorativni element na svetu. Poseduje magično - simboličku, dekorativnu funkciju. Prožima sve vidove stvaralačkog izražavanja. Važan element srpske srednjovekovne umetnosti
Srpski srednjovekovni ornament kao dekorativni element vekovima budi interesovanje posmatrača, stvaralaca i nosi višeslojno, skriveno značenje. Odanost tradiciji, veština i talenat nagnali su učenike Škole primenjenih umetnosti da nadahnuti istorijskim nasleđem, kulturom srpskih vladarskih porodica, kreirali su neobičnu postavku pod nazivom "Srpski srednjovekovni ornament" u okviru edicije „Kultura ćirilice“ u Biblioteci šabačkoj.
-U saradnji sa profesorima i učenicima Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, tradicionalno, skoro dve decenije realizujemo izložbe. Iz godine u godinu učenici uspešno stvaraju krajnje originalne radove izvedene na način koji odgovara senzibilitetu već formiranih umetnika - istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Postavka obuhvata preko 60 radova, nastalih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i dizajna. Osim kopija sa fresaka manastirskih zadužbina porodice Nemanjić, na izložbi su prikazani i radovi u tradicionalnim tehnikama: mozaik, pozlata, grafika,kaligrafija, klesanje u kamenu i vez, kao i savremeni upotrebni predmeti, keramika i asamblaži, inspirisani lepotom i simbolikom srpskih srednjovekovnih ornamenata sa fresaka od XII do XV veka.
- Izložbe koje realizujemo često su prožete nitima medijalizma, jer na taj način proučavamo našu bogatu kulturnu baštinu i tradiciju, a to je samo deo onoga što radimo u našoj školi, koja je spoj tradicije i savremenog - navela je direktorka škole Nevenka Đokić.
Izložba je otvorena do 10. aprila u Galeriji Biblioteke šabačke.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa