Info

11. april 2019.11. apr 2019.
Za početak drveni krst
PREDLOG ZA POSTAVLjANjE OBELEŽJA JUNACIMA BITKE
NA DRINI 8. SEPTEMBRA 1914. GODINE, KOD BADOVINACA

Za početak drveni krst

Na nedavnom sastanku Zorana Đorđevića, topličanina po rođenju i jednog od predaka junaka Topličkog Gvozdenog puka iz sastava Moravske divizije, koji su dali značajan doprinos velikoj pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu (Bitka na Drini 8. septembra 1914. godine protiv Austrougara ) i predstavnika mesne zajednice Badovinci, odlučeno je da se pristupi izgradnji spomen obeležja, koje bi otrglo od zaborava slavno vojevanje pradedova.
Bitka na Drini kod Badovinaca zapisana je u istoriji Srbije kao jedna od najvećih i najznačajnijih pobeda Srpske vojske između Cerske i Kolubarske bitke.
Đorđević je zajedno sa domaćinima obišao baš taj teren danas. Postoji zajednička želja da se izgradi spomen obeležje koje bi bilo trag slozi i čestitosti i ujedno značajno vraćanje duga slavnim precima, zbog čijeg junaštva danas postojimo, tvrdi Đorđević.
Pripoveda se da je čuvena pesma “Marš na Drini”, naručena od strane kralja Aleksandra, koju je komponovao Stevan Binički, nastala posle bitke na Drini kod Badovinaca, posvećena pobednicima, junacima slavnog Drugog gopličkog Gvozdenog puka i njihovom čuvenom komandantu pukovniku Milivoju Brki Stojanoviću.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa