Info

11. april 2019.11. apr 2019.
Ravnopravnost za sve građane
ODRŽANA OBUKA ZAPOSLENIH U GU ZA FUK

Ravnopravnost za sve građane

Proteklog utorka u Gradskoj upravi, održana je obuka zaposlenih za finansijsko uravljanje i kontrolu. Program pod nazivom „ Investicija u ljude“ obavlja se sa ciljem podizanja učinaka svih zaposlenih. U pitanju je deo aplikacije finansijskog upravljanja i kontrole koji se odnosi na registar propisa i izradu registra pasoša indikatora, kao jednog od elemenata za merenje učinaka u radu lokalne administracije.
Prema rečima gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića, FUK je utvrđivanje svih radnih procesa i procedura koji zahtevaju od svakog državnog službenika u gradu Šapcu da postupa na isti način, prema svakom.
- To s jedne strane uvodi ravnopravnost za sve građane, ali i zakonitost i transparentnost u postupku. Ovo što radimo u Šapcu, treba da bude uvedeno u čitav javni sistem Republike Srbije. Treba da bude u državnoj administraciji, u svim lokalnim administracijama i javnim preduzećima, bilo da su gradska ili republička. Ono što sada radi Grad Šabac, a ne radi niko u Srbiji, treba da bude pravilo u postupanju za svaki deo javnog sektora, istakao je Zelenović i dodao da je cilj maksimalna ušteda.
- Projekat treba da dovede do ušteda za naše građane prvenstveno u novcu, potom vremenu. Istovremeno, treba da dovede do ušteda i u novcu za javni sistem, pritom da taj novac nakon ušteda i kvalitetnog raspolaganja njime, završi prvenstveno u kapitalnim investicijama našeg grada. Verujem da je ovo ozbiljan pomak u poslovanju na koji smo obavezni, ako želimo da pristupimo EU, ali koji zapravo popravlja rad svakog javnog sistema države, istakao je Zelenović.
Kako kaže Slobodan Ilić, rukovodilac radne grupe za FUK prvo i osnovno što uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole u lokalnu administraciju podrazumeva, to je da će građani mnogo transarentnije moći da vide kako se troši gradski novac.
-Čim se građani nalaze u situaciji da vide kako se odgovorno troše gradske pare, samim tim oni koji pružaju javne usluge, u obavezi su da o tom novcu vode računa na potpuno drugi način. Racionalnije, efikasnije i ekonomičnije. Ono što jeste jako bitno u čitavom ovom procesu je uređenje same lokalne administracije. Definišu se procedure i instuticionalizuje se lokalna administracija koja je u skladu sa najboljom praksom zemalja EU, istakao je Ilić i dodao da lokalna administracija postaje puni servis građana Šapca.
-Samim tim što se sprovodi ovakva obuka, nastoji se da se podigne učinak svih javnih službenika u pružanju javnih usluga. Sve što se u takvim okolnostima sprovodi, dovodi do odgovarajućih ušteda i bržeg pružanja usluga građanima Šapca. To njima omogućava da ono za šta su zainteresovani što pre obave i posvete se drugim poslovima, zaključuje Ilić.

K.J.Đ

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa