11. april 2019.11. apr 2019.
GLASAJMO ZA ZDRAVLjE
ZAJEDNIČKA AKCIJA U OKVIRU KAMPANjE MART - MESEC BORBE PROTIV RAKA

GLASAJMO ZA ZDRAVLjE

Rano otkrivanje (skrining) raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka, ili raka u ranoj fazi. Polipi su dobroćudne izrasline u unutrašnjosti creva, a u nekima, vremenom, mogu da nastanu zloćudne promene. Vreme prelaska dobroćudne u zloćudnu promenu meri se godinama. Blagovremenim otkrivanjem i uklanjanjem polipa pre nego što se u njima pojave zloćudne promene, sprečavamo nastanak raka
U okviru kampanje Mart mesec borbe protiv raka, u petak je organizovana zajednička akcija koju je podržalo Ministarstvo zdravlja, Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije, a realizovao Zavod za javno zdravlje Šabac, Opšta bolnica, Dom zdravlja Šabac i Nacionalno-invalidsko udruženje ILCO.
Udruženje ILCO obilazi gradove Srbije sa maketom debelog creva u cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju kolorektalnog karcinoma. Članovi su pacijenti sa ileostomom, kolostomom i urostomom.
- Naše Udruženje postoji 17 godina sa ciljem resocijalizacije, odnosno, pomoći osobama sa stomom da se što pre vrate u normalne životne okolnosti. Stoma je hirurški izveden otvor na površini stomaka, koji je najčešće, mada ne uvek, posledica kancera debelog creva. Spadamo u treću grupu zavisnika od pomagala, odmah iza pacijenata na dijalizi i insulinu. Naše telesno oštećenje je od 80 do 100% i nije vidljivo. Pošto je mesec mart mesec borbe protiv kancera, cilj nam je da građani vide maketu debelog creva, koja sadrži polipe. Ako se polipi ne odstrane prilikom kolonoskopije, od 5 do 10 godina pretvaraju se u kancer. Dakle, cilj nam je buđenje svesti, kaže Snežana S. Milojević, predsednica i osnivač Nacionalno-invalidskog udruženja ILCO Srbije, koja je po struci diplomirani ekonomista, a u Udruženju u svojstvu pacijenta, sa izvedenom (pre 27 godina) ileo stomom.
Rak debelog creva drugi je najčešći zloćudni tumor. Svake godine od ovog oblika kancera oboli približno 4.500, a umre više od 3.000 osoba.
Tačan uzrok nastanka raka nije u potpunosti jasan. Najčešće se javlja kao posledica dejstva naslednih faktora, faktora sredine, načina ishrane i stila života (ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost). Bolest se dugo razvija bez vidljivih tegoba. Kada se znaci pojave, bolest je već uznapredovala. Najčešći simptomi raka debelog creva su: krvarenje u stolici, promene u pražnjenju creva, bolovi u trbuhu, malokrvnost, gubitak telesne težine.
- Rano otkrivanje (skrining) raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka, ili raka u ranoj fazi. Polipi su dobroćudne izrasline u unutrašnjosti creva, a u nekima, s vremenom, mogu da nastanu zloćudne promene. Vreme prelaska dobroćudne u zloćudnu promenu meri se godinama. Blagovremenim otkrivanjem i uklanjanjem polipa pre nego što se u njima pojave zloćudne promene, sprečavamo nastanak raka, kaže dr Olivera Stojanović, koordinator skrininga raka za Mačvanski okrug.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva u Srbiji, koji uključuje muškarce i žene od 50 do 74 godine sprovodi se od 2015 godine. Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa, ili raka u debelom crevu, najčešće je korišćena metoda. Pozitivan test još ne znači postojanje raka. Osobe kod kojih je test pozitivan upućuju se na kolonoskopiju, kako bi se otkrio uzrok krvarenja - dobroćudni polip, maligna bolest ili neko drugo oboljenje debelog creva. Ukoliko je test negativan, ponovo testiranje na skriveno krvarenje u stolici radi se nakon dve godine.
- Rak debelog creva otkriven u ranom stadijumu pruža velike šanse za izlečenje, za kvalitetniji život, smanjuje komplikacije i troškove lečenja. Zato i ovom prilikom apelujemo na naše građane starosti od 50 do 74 godine da se odazovu na poziv za skrining raka debelog creva, dodaje dr Stojanović.
U zajedničkoj akciji, koja je organizovana u ulici Gospodara Jevrema, naši sugrađani su bili u prilici da izmere TA i šećer u krvi.
BOLEST IH JE SPOJILA
Ako nešto treba da bude, biće. Ponekad onda kada to najmanje očekujemo. Snežana S. Milojević i Dragan Trivun upoznali su se na seminaru u Banja Luci. Druženje je, posle nekoliko meseci preraslo u ljubav. Prvi poljubac su imali na Dan zaljubljenih, pre jedanaest godina, a danas su u srećnom braku.
- Dragan danas vodi Udruženje u BiH, a potpredsednik je Udruženja ILCO. U ratu je dobio kancer, a bio je sportista, tako da je za njega to bilo šokantno. Bio je depresivan u početku, nije mogao da prihvati stomu, ali je kasnije shvatio da to nije bolest, nego drugačiji način života. Mnogo nam znači što imamo jedno drugo, kao i podrška koju dajemo i dobijamo od članova Udruženja, kaže Snežana.

SAČUVANO DEVET ŽIVOTA
U Šapcu se skrining raka debelog creva sprovodi od 2015. godine. Ukupno je pozvano više od 28.000 muškaraca i žena starijih 50 godina. FOBT test je uradilo skoro 20.000 osoba, a kod 834 test je bio pozitivan. To svakako ne znači da je razlog skrivenog krvarenja u stolici maligni tumor, nego je preporuka da se uradi kolonoskopija. Oko 450 osoba uradilo je kolonoskopiju i tom prilikom otkriveno je 9 malignih tumora debelog creva.
M.Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa