Berza

 • aero 996 ▲ 0,10%
 • dnos 3.308 ▲ 0,12%
 • fint 640 ▼ -0,16%
 • impl 3.500 ▲ 2,94%
 • niis 749 ▲ 1,08%
 • rso1323 109,78 ▲ 0,04%
 • rso15107 103,96 ▲ 0,06%
 • rso17153 104,15 ▲ 0,69%
 • rso18170 103,98 ▼ -2,25%
 • rudo 157 ⚫ 0,00%
 • trgom 950 ▼ -1,04%
 • vbse 2.910 ⚫ 0,00%
 • vtsr 1.500 ▲ 50,00%
(11. april 2019.)
SASTANCI RADNIH GRUPA

Razvoj hortikulture

U šabačkom Trening centru na Letnjikovcu u ponedeljak održan projekat “Otkrivanje mogućnosti za održivi uticaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području”, koji će biti nastavljen do kraja nedelje. U ovom projektu Grad Šabac i Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika su partneri sa institucijama iz Brodsko-posavske županije iz Hrvatske, a realizacija je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020
Razvoj hortikulture
Na sastanku radnih grupa održanom u ponedeljak govorilo se o izradi plana i programa edukacija za poljoprivredne proizvođače iz područja klaster menadžmenta, održivoj upotrebi pesticida, ispitivanju kvaliteta zemljišta i plavoj ekonomiji, te mogućnostima finansiranja proizvodnje kroz IPARD program. Ovi programi biće razvijeni kao nova usluga koju će Odeljenje za poljoprivredu Grada Šapca kao i ostali partneri moći ponuditi svojim klijentima, proizvođačima u oblasti hortikulture, voća, povrća, cveća i lekovitog bilja.
Sastanku je prisustvovao i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
-Pored svih materijalnih stvari koje smo dobili u ovom projektu, a to su laboratorija za Poljoprivrednu školu, razni automobili i ostalo neophodno za realizaciju projekta, ono što je važno je razmena iskustava i znanja sa Hrvatskom. Oni su već članovi Evropske unije i već imaju iskustva šta to treba da urade u poljoprivredi da bi zadovoljili te standarde i to iskustvo je jako bitno, da bismo znali šta je to što nas čeka pri priključenju EU, rekao je Pajić.
Direktor Poljoprivredne škole u Šapcu Predrag Savić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom i uzajamnom saradnjom kolega dveju zemalja.
-Od prošle nedelje ponovo smo prvi u hortikulturi, tako da se ta tradicija kod nas nastavlja, pa mislim da će i kolege iz Hrvatske imati šta da vide i nauče od nas, rekao je Savić.
Medijima se obratila i Mirela Brehelmaher iz Hrvatske, iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije koji je vodeći partner na prekograničnom projektu.
-Ovaj projekat je jako važan, s obzirom na to da se radi o prenosu dobre prakse i iskustava. S druge strane, važno nam je i to da povežemo naš regionalni biotehnološki centar za istraživanje i razvoj koji proizvodi bezvirusne presadnice kako bi na vašu školu prenio pozitivna iskustva vezana uz ispitivanje kvalitete tla, jer u tom smislu Poljoprivredna škola s domom učenika u Šapcu nabavlja specijaliziranu opremu kako bi mogla vršiti bolju edukaciju svojih učenika, a time posredno i vaših poljoprivrednih gazdinstava kako bi unapredili svoju poljoprivrednu proizvodnju, zaključila je ona dodajući da se raduje ponovnom dolasku u Šabac na završnu konferenciju gde će svi predstaviti svoje nove usluge i proizvode koje su razvijali tokom ovog projekta.
N. Marjanović

Najnoviji broj

31. decembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa