20. jun 2019.20. jun 2019.
Život sa Idi(j)otima
Promocija knjige Nenada Marjanovića (Dr Frica) u KC

Život sa Idi(j)otima

Iskrena, emotivna priča o Puli, Istri, ljubavi, mržnji, gašenju jednog sistema, uspostavljanju novog. Knjiga „Život sa Idijotima“ govori o diskografski najplodonosnijem delu karijere pank sastava

Autobiografsko delo bivšeg basiste „KUD Idijota“, Nenada Marjanovića, Dr Frica, nedavno je promovisano u Kulturnom Centru u Šapcu. O knjizi su govorili su autor, Sandra Rančić direktorka festivala dokumentarnog muzičkog filma DoknRitam fest, novinar Željko Čačija i Katarina Janković Popović.
Knjiga „Život sa Idijotima“ se bavi diskografski najplodonosnijim delom karijere sastava koji je ratnih godina stekao kultni status širom Balkana, a antiratni stav i neskriveni antifašizam svrstao je KUD Idijote među ikone urbane levice u ovom delu Evrope.
Ovo je treća knjiga Nenada Marjanovića - dr Frica. S kolegom, bivšim bubnjarem KUD Idijota Diegom Bosuscom Pticom objavio je knjigu satiričnih pričica „Ukrudbene pojebnice“, a samostalno je objavio Vrajžu makinu, sažetak kolumni objavljivanih u dnevnom listu „Glas Istre“.
Iskrena, emotivna priča o Puli, Istri, ljubavi, mržnji, gašenju jednog sistema, uspostavljanju novog, nestanku velike zajedničke i formiranju drugih država prožeta je epizodama iz života članova kultnog pank sastava.
U vrtlogu rata, priče o ljudima, njihovim karakterima, pisane iza scene rok klubova, polako ulaze na svetla pozornice. Bend je zasigurno istorijski fenomen urbane kulture jedne „izgubljene“ generacije.
KUD Idijoti" su osnovani 1981. u Puli, prestali su da postoje nakon što je preminuo pevač Branko Črnac Tusta 2012. godine. Fric i bubnjar Ptica napustili su pank-rok bend 12 godina ranije. Tokom ratnih godina stekli su status benda britkog jezika i jasno definisanih stavova. Na koncertima svirali su „nepodobne“ pesme „Bandierra Rossa“ i „O bela Ćao“ uz moto „Pametnima ne treba ništa objašnjavati, glupani ionako neće ništa shvatiti.
-Sve je nekada bilo mirnije. Sistem je bio pravedniji nego ovaj u kome danas živimo. Kada odrastaš u takvoj sredini nemaš potrebu da budeš naoštren i kritikuješ. Mi smo oduvek bili istinski pank bend, bez kompromisa, ali rat, mržnja, barikade i sveopšte ludilo koje se dešavalo prekinulo je najkreativniji period našeg rada. U prvoj fazi postojanja benda bilo je neznatne kritike sistema. Kasnije su nam zbog svih tih dešavanja pesmu „Bandierra Rossa“ prikačili kao komunistički pamflet. Mi smo bili prvi levičarski bend sa čvrstim stavom protiv rata- istakao je Dr Fric dodao da su kasnije kilometri postajali sve duži, honorati sve kraći, ali da to nije omelo publiku da dolazi na koncerte. Ipak, vremenom nešto se promenilo i sastav benda više nije bila čuvena četvorka „Tustva, Sale Veruda, Fric, Ptica“.
-Između nas se ugasila ljubav. Posle velike ljubavi, teški su razlazi. Kad nekog neizmerno voliš, a ljubav, hemija nestane, ostaju uspomene. Sa puno entuzijazma, uverenja i nade smo radili sve. Sale i ja smo u istom neboderu, ali ne razgovaramo već 19 godina. Često u liftu ćutimo. On verovatno nema potrebu da priča, piše o bendu, kao ja, i to poštujem - dodao je Nenad Marjanović.
-Kada nas je Branko fizički napustio osetio sam potrebu da zapišem naše priče. Delimično znamo šta se dešavalo sa drugim ljudima u ratu. Želelo sam da napišem rokersku retrospektivu svih događanja.
Muzika koju su stvarali Idijoti je značajno uticala na bendove širom regiona. Jedan od sastava koji postojanje duguje upravo „istarskim legendama“ su šabački „Goblini“.
-Kao srednjoškolci smo čuli KUD Idijote. Njihov stav, zvuk nas je opčinio. Upravo zbog njih smo oformili bend. Devedesetih godina kasnije tu smo gde jesmo, autorski bend - istakao je Alen Jovanović.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa