11. jul 2019.11. jul 2019.
PETROVDANSKE LILE U MAČVANSKOM BELOTIĆU

Fantazija, san i mašta

Najčešće krstaste, bogato “nakinđurene”, najvećim delom od nove slame, svedoče o nekadašnjem životu mačvanskog sela koje stalno menja svoj lik
Manifestaciju “Petrovdanske lile” u Mačvanskom Belotiću ustanovio je ispred svoje Radovan kule, koju je posvetio ocu, počivši veliki slikar Milić od Mačve, koji je u ovom selu i rođen. Osnovna odlika njegovih platana i članova Mačvanske slikarske škole koju je ustanovio zajedno sa Milivojem Martinovićem je fantazija, san i mašta. Tom putanjom se do kraja života kretao, te i ne čudi što su, svojevremeno ispred starinske građevine u selu koju je izgradio s namerom da okuplja mačvanske slikare sledbenike njegove misli, svojevremeno zasjale lile, svojevrsna obeležja i trag o životu Mačvana uveče Petrovdana.
U šarenilu ponuđenih kreacija, dominira slama od novog žita. Lile najčešće imaju krstast oblik i ukrašene su suvom korom od trešnje, suncokretima i cvećem. Dominiraju jarke boje, kao na slikama čuvenog umetnika, koji je svom imenu dodao ono “od Mačve” i tako ovekovečio veliku srpsku ravnicu za sva vremena. Iznad svega može se uočiti težački rad koji nikad nije štedeo ljude ovog kraja.
- Nesumnjivo da ovde živi bogata mašta. Uočili su to davno, prvenstveno ovdašnji slikari. Oni to bolje vide, jednostavno Bog ih je time obdario. Naše je da čuvamo, negujemo i obogaćujemo tu tradiciju. U Belotiću tako nešto i čine i treba im odati zahvalnost. Organizujući “Petrovdansku lilu”, na najbolji način čuvaju vredne običaje i kulturu življenja na selu, kaže novinar Miomir Filipović.
Belotinjci u pomenutom stilu za Petrovdan ispred Milićeve “Radovan kule”, lile pale godinama. Ovog leta centralni program, trajao je praktično dva dana. Prvog (juče) glumac Aleksandar Dunić, govorio je monodramu Milovana Vitezovića “Janko Katić”. Sutradan su sledile lile. One kao da imaju magijsku moć. Ideja priznatog slikara, rodom iz ovog kraja je nema sumnje prihvaćena i stalno se obogaćuje novim sadržajima. Postala je to centralna manifestacija sela ili kako bi hroničari rekli “trag o životu”, koji pod “najezdom” novog vremena stalno menja svoj lik. Fantazija, san i mašta, ostaju za buduća neka pokolenja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa