11. jul 2019.11. jul 2019.
Na radost Gospodu našem
PROSLAVLjEN VELIKI JUBILEJ – 140 GODINA POSTOJANjA HRAMA U NAKUČANIMA

Na radost Gospodu našem

Oko osamsto ljudi okupilo se da proslavi veliki jubilej u selu u Pocerini. Sveštenik Branko odlikovan zvanjem protonamesnika za trud na uređenju hrama i porte
U pocerskom selu Nakučani, na Ilindan je proslavljen veliki jubilej – 140 godina postojanja hrama koji je posvećen Rođenju Svetog Jovana Krstitelja i hramovna slava. Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio vladika Lavrentije uz sasluženje sveštenstva iz Amerike i Eparhije šabačke, prisustvovao je veliki broj vernika, predstavnici Gradske uprave Šapca i brojni uvaženi gosti.
- Još mnogo godina u radosti da proslavljate hramovnu slavu sa svojim najmilijima, a Bog da se odužuje molitvama svoga ugodnika srećom, blagoslovom, zdravljem i svakim dobrom koje samo Odozgo može da dođe. Hvala svima koji pomažu i ukrašavaju ovaj sveti hram koji nas svojom lepotom raduje, rekao je vladika Lavrentije.
Prema rečima gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića, „140 godina hrama u Nakučanima, zapravo je i 140 godina istorije tri sela - Bojića, Sinoševića i Nakučana, kojima je ovo zajednički hram“.
- To što otac Branko radi poslednje dve godine zajedno sa svojim parohijanima dobar je primer kako jedna zajednica može da funkcioniše, da radi na sopstvenom razvvoju i bude srećna. Ponosan sam na saradnju ova tri sela i Grada, kao i njihovu međusobnu saradnju. Mi smo tu da ih podržimo i ispratimo, a oni će da odluče šta je za njih najvažnije, istakao je Zelenović.
Od kada je postavaljen za starešinu hrama u Nakučanima, mladi sveštenik Branko Ilić mnogo je toga uradio, zahvaljujući podršci Gradske uprave Šapca. Krajem godine će biti završen novi Parohijski dom, urađena je fasada na crkvi, zamenjena stolarija, radovi na uređenju porte su u toku. Na dan hramovne slave, odlikovan je zvanjem protonamesnika za „revnosan svešteno-pastirski rad na dobro naše crkve i njegove parohije, kao i za primeran lični život i život njegove domaće crkve“.
- Ovo je veliki jubilej, veliki dan za naš hram, koji proslavlja svoju slavu. Danas je poseban dan i zato što nam je došao Preosvećeni Lavrentije, nastariji episkop SPC, koji je pre dve godine proslavio 50 godina arhijerejske službe. Činjenica da je došlo oko osamsto ljudi, izuzetna je za jedno selo u Pocerini. Voleo bih kada bi se svake godine vernici okupljali u ovolikom broju kako bi se naš narod ujedinio, obožio i umnožio i bio na korist i radost Gospodu našem, poručio je prota Branko.
Posle svete liturgije, litije i rezanja slavskog kolača, upriličena je trpeza ljubavi i kulturno-umetnički program.
Amanet za budućnost
U prostorijama Osnovne škole „Dositej Obradović“ organizovana je prodajna izložba umetničkih slika koje su nastale u periodu od 2010. do 2016. godine, tokom međunarodnih likovnih kolonija u Nakučanima.
-Prva pozorišna predstava koja je odigrana 12. jula 1833. godine u Nakučanima bila je povod da se 2010. godine ovde okupe umetnici. Tradicionalano, 12 stvaralaca, svakog leta je dolazilo i nesebično darivalo svoja umetnička dela koja su pomogla u izgradnji Parohijskog doma i održavanju hrama posvećenog Rođenju Svetog Jovana Krstitelja - rekao je organizator likovne kolonije Dragan Alimpić.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa