18. jul 2019.18. jul 2019.
Dve decenije tradicije
Zadužbinsko društvo „Prvi srpski
ustanak“ Mišar proslavilo jubilej

Dve decenije tradicije

O slavnoj prošlosti svedoče umetnička dela. Petrovdanskom izložbom obelženo dve decenije postojanja Zadužbinskog društva. Dodeljene zahvalnice za promociju i dugogodišnju saradnju
Otvaranjem izložbe u galerijskom prostoru na Mišaru i dodelom zahvalnica na Petrovdan obeleženo je dve decenije postojanja Udruženja "Prvi srpski ustanak”.
Za dugogodišnju saradnju, promociju Udruženja posebne povelje dodeljene su predsednici Udruženja likovnih stvaralaca „Krug 10“ Svetlani Žegarac, novinaru Draganu Filipoviću, predsedniku opštine Vladimirci Miloradu Milinkoviću i Omladinskom pozorištu "Vožd".
Sećanje na pobedu, leto davne 1806. godine, slavna prošlost, priroda i krajolici Mišara samo su neke od tema koje su inspirisale umetnike u prethodnih dvadeset godina koliko postoji likovna kolonija.
-O ovom slavnom mestu svedoče slike, drame. Mišar je bio inspiracija brojnim pesnicima, književnicima, likovnim umetnicima. Želeći da stvorimo mišarski kompleks uvideli smo da slikari mogu da doprinesu ostvarenju naše ideje. Više od stotinu umetničkih slika nalazi se u Gospodar Jevremovoj ulici u Šapcu, Kulturnom centru i ovde na Mišaru. Moram da istaknem da su umetnici ulepšali naš kraj. Pored mozaika Dragiše Marsenića, tu su i skulpture Karađorđa, pop Pantelije, Luke Lazarevića, Miloša Pocerca i drugih srpskih junaka. Običaj je da kada umetnici dođu u naš kraj upoznamo ih sa najznačajnijim tačkama bitke, a zatim ih sloboda i osećaj vode ka stvaralaštvu. Dela koja kreiraju ostavljaju u fond i amanet. Iako ove godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo likovnu koloniju odlučili smo se za izložbu. Nadam se da će sledeće godine situacija biti drugačija - istakao je Stevan Simić, predsednik Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar.
Radovi predstavljeni u galeriji deo su bogatog opusa nastalog tokom dvadeset godina postojanja likovne kolonije.
-Mišarska kolonija je pod okriljem Zadužbinskog društva i prva je organizovana 1999. godine, tako da ovog leta proslavljamo jubilej. Dve decenije postojanja nas obavezuju da se okupljamo i stvaramo. Zapaženi i priznati umetnici sa zadovoljstvom dolaze na Mišar i ostavljaju svoja dela - rekao je magistar umetnosti Dušan Nešković i dodao da je galerijski prostor uslovio selekciju radova.
Petrovdanska izložba je uvertira u Mišarske svečanosti koje će tradicionalno biti organizovane u avgustu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa