18. jul 2019.18. jul 2019.
REČ STRUČNjAKA

SOJA - ŠTETOČINE I BOLESTI U USEVU

U Mačvanskom okrugu na području delovanja RC Šabac , usevi soje se nalaze u fazi od prvi cvetovi otvoreni do punog cvetanja (BBCH 61-65).
Vizuelnim pregledom useva soje registruje se prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae).
Visoke temperature vazduha su odgovorne za brz razvoj ove štetne vrste, te se proizvođačima preporučuje obilazak i pregled parcela. Ukoliko se registruje prisustvo grinja preporučuje se primena akaricida:
• A.m. abamektin preparat Vertimec 018 EC u dozi primene 0,3-0,5 l/ha
Važno za proizvođače:
Sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura i fotolabilnosti preparata. Prilikom izvođenja tretmana obavezna lična zaštita lica koje vrši aplikaciju akaricida.
Prethodni vremenski uslovi u regionu povoljno su uticali na razvoj patogena Peronospora manshurica- plamenjača soje,
Vizuelnim pregledom useva soje na nekoliko lokaliteta, registrovani su simptomi plamenjače soje (Peronospora manshurica) koja se manifestuju na licu lista u vidu svetlozelenih ili žućkastih pega nepravilnog oblika i različite veličine. Sa naličja lista u vlažnim uslovima u okviru pega formira se micelijska navlaka od konidiofora i konidija- reproduktivni organi patogena. Jako zaraženo lišće požuti, postaje nekrotično uvija se po ivici i na kraju opada.
Mere koje se preporučuju su sledeće:
1. Gajenje otpornih sorti
2. Plodored
3. Proizvodnja zdravog semena
4. Zaoravanje biljnih ostataka posle žetve
Zaštita useva soje primenom fungicida se kod nas obično ne sprovodi, jer ovaj patogen za sada ne predstavlja ograničavajući faktor u proizvodnji soje.
PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl.inž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa