18. februar 2021.18. feb 2021.
Pepelnica i  pegavost jagode
REČ STRUČNjAKA

Pepelnica i pegavost jagode

Pegavost lista jagode - izaziva gljivica Mycosphaerella fragariae napada sve delove bokora, a najčešće list. Pepelnica jagoda (Sphaerotheca macularis, S. aphanis) naseljava donju lisnu stranu, pa se zaraženo tkivo uvija prema gore, a rubni deo naličja pocrveni
Pepelnica jagoda (Sphaerotheca macularis, S. aphanis) naseljava donju lisnu stranu, pa se zaraženo tkivo uvija prema gore, a rubni deo naličja pocrveni. Za razliku od drugih biljnih pepelnica površinski je micelija na jagodama vrlo retko vidljiva, a najvažniji ekološki uzročnik ranije pojave pepelnice u jagodama je visoka vlažnost vazduha. Stoga se pepelnica brže razvija i veće štete pravi pri uzgoju jagoda u zaštićenom prostoru (visokim tunelima, plastenicima, staklenicima).

Moguća je zaraza još mladih i zelenih plodova, nakon čega se njihov oblik menja zbog neravnomernog rasta zdravog i napadnutog dela. Upravo zato napad pepelnice na jagodama mnogi poistovećuju s fiziološkim poremećajima usled neravnomernog đubrenja. Pepelnicu vrlo dobro suzbijaju fungicidi iz grupe strobilurina, (npr. Quadris* SC, Signum DF), a u nekim razvijenim zemljama se protiv pegavosti i pepelnice nakon berbe koriste još difenkonazol (Score 250 EC), penkonazol (Topas 100 EC).

Pegavost lista jagode - izaziva gljivica Mycosphaerella fragariae napada sve delove bokora, a najčešće list. Simptomi bolesti su sitne crveno-ljubičaste pege koje se uočavaju rano u proleće na licu liske. Pege se brzo uvećavaju i spajaju, pa tako nekrotira cela lisna površina, koja postepeno zahvata celu biljku.

Mere borbe su: Zdrav sadni materijal, čisto zemljšte po mogućstvu da je bilo ledina ili strnina, takođe da je prostorno izolovano od drugih proizvodnih zasada. Ukoliko se pojave simptomi, potrebno je svo zaraženo lišće i liščice odstraniti iz zasada i spaliti.

Zasad oprskati fungicidom npr. Quadris ili Score dva puta u razmaku od deset dana, preporuka je da, obavezno se zasad tretira sa Bakarnim fungicidima posle berbe i dva tretmana pre početka vegetacije. Jedan tretman s početka vegetacije a drugi pred cvetanje.
Slobodan Gošić PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa