SAVETI STRUČNjAKA
Krečenje stabala voćaka
Glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tle za prezimljavanje štetnih organizama.
Zagrevanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Dolazi i do kretanja sokova odnosno vegetacije u voćki, zagrejano deblo prevari voćku da krene sa vegetacijom a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu. Mrazopuc se ne može sprečiti krečenjem ako se pod mrazopucom podrazumeva pojava izmrzavanja kore debla ili delova krošnje.
Vreme kada se izvodi krečenje je na jesen i po potrebi ponovo pri kraju zime (januar-februar). Ova agrotehnička mera može da se radi do kretanja vegetacije i mora se voditi računa da pupoljci nisu krenuli zato što u suprotnom može doći do pojave ožegotina i oštećenja pupoljaka od kreča.
Recept:
5kg negašenog kreča
500g soli
250g sumpora
25 litara vode okvirno za mazanje četkom, 100 litara za prskanje atomizerom/prskalicom
Ako se koristi negašeni kreč, 1 kg negašenog kreča se prvo gasi u 3 litre vode.
dipl. ing. Milorad Jocković
Zagrevanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Dolazi i do kretanja sokova odnosno vegetacije u voćki, zagrejano deblo prevari voćku da krene sa vegetacijom a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu. Mrazopuc se ne može sprečiti krečenjem ako se pod mrazopucom podrazumeva pojava izmrzavanja kore debla ili delova krošnje.
Vreme kada se izvodi krečenje je na jesen i po potrebi ponovo pri kraju zime (januar-februar). Ova agrotehnička mera može da se radi do kretanja vegetacije i mora se voditi računa da pupoljci nisu krenuli zato što u suprotnom može doći do pojave ožegotina i oštećenja pupoljaka od kreča.
Recept:
5kg negašenog kreča
500g soli
250g sumpora
25 litara vode okvirno za mazanje četkom, 100 litara za prskanje atomizerom/prskalicom
Ako se koristi negašeni kreč, 1 kg negašenog kreča se prvo gasi u 3 litre vode.
dipl. ing. Milorad Jocković
Najnoviji broj
16. januar 2025.