25. jul 2019.25. jul 2019.
TREBA LI MAČKA DA JEDE
HRANU KOJU I VLASNIK

Ukusni zalogaji sa stola za macu


Pojedini ljubitelji mačaka smatraju da njihova ljubimica sme da jede samo gotovu kupovnu hranu namenjenu samo za nju, dok drugi svaki obrok dele sa svojom mačkom. Nisu potpuno u pravu ni jedni ni drugi. Postoje namirnice koje ljubimcima mogu da škode, ali i one koje ne samo da će im biti ukusne, nego će im i koristiti
Hrana sa vašeg stola koju smete da date mački je:
Meso
Mačke su jednostavno mesožderi. Moraju svakodnevno dobijati proteine iz mesa za jako srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem. Kuvana govedina, piletina ili ćuretina je odličan izbor za vašu macu. Sirovo ili pokvareno meso može učiniti da se mačka razboli, stoga strogo izbegavajte da joj ga dajete.
Integralne žitarice
Ovsena kaša sadrži puno proteina i lako ju je napraviti. Mnoge mačke vole i kukuruzni kačamak/palentu, čak i grubo mleveni kukuruz, jer ima dobru teksturu za njih. Možete probati da im date i braon pirinač, ječam i pšenične bobice, ali možda ć́ete prvo morati da ih ispasirate. Mačke imaju tendenciju da vole manja zrna poput prosa i kuskusa. Samo se uverite su dobro kuvana tako da maca može u potpunosti može da ih savlada.
Riba
Ribe imaju puno omega-3 masnih kiselina, koje doprinose bistrom vidu vaše mačke, takođe i pomažu kod artritisa, oboljenja bubrega i srčanih poremećaja. Konzervirana ili kuvana riba je takođe u redu. Ali ne delite svoj suši sa macom- sirova riba nije dobra za nju, jer može izazvati mnoge digestivne probleme.
Jaja
Jaja su još jedan super izvor proteina za vašu macu. Ali, uverite se da su dobro kuvana. Kao i sirovo meso i riba, takođe i sirova jaja mogu naštetiti vašoj mački. Kada govorimo o trovanju sirovim jajima, najčešće se misli na salmonelozu. Iako salmoneloza nije tako česta pojava kod mačaka, ona se pojavljuje i stoga se ne sme potceniti. Ova bakterija se može uništiti visokom temperaturom, tj. kuvanjem jaja.
Ne vole sve mačke povrć́e, a još manje voće. Ali oni su bogati izvor vitamina, i sadrže potrebna vlakna i vodu, i tako pomažu u varenju hrane. Probajte da date mački svež krastavac, bareni brokoli ili šargarepu. Izbegavajte samo da joj dajete crni ili beli luk.
Sir
Sir je užitak za macu, sadrži proteine u visokoj meri, što je u redu za vašu macu, ali u manjim količinama. Ali protein u siru je manje “potpun” za macu od proteina u mesu, ribama i jajima. Takođe, ni kod mačaka se ne preporučuje preterivanje u mlečnim proizvodima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa