1. avgust 2019.1. avg 2019.
Oprezno u vodu
TRAGEDIJA IZBEGNUTA,
ALI UPOZORENjE OSTAJE

Oprezno u vodu

Radilo se o starijem čoveku koji boluje od epilepsije. Sa tom bolesšću ni mladi ne bi smeli da ulaze u vodu bez pratnje. Uz to, sve se desilo kada je bila najveća vrućina
Prošle sedmice na gradskoj plaži na Starom gradu brzom reakcijom spasilaca i dežurne medicinske ekipe sprečena je tragedija. Muškarac star 82 godine počeo je da se davi. Spasioci su ga na obalu izvukli bez svesti, disanja i pulsa. Medicinski tehničar Nikola Martinović pružio je prvu pomoć čoveku, i po uspostavljanju disanja i rada srca hitna pomoć ga je prevezla u Opštu bolnicu.
Mladi tehničar prvi je pritekao u pomoć davljeniku, ali velike zasluge za spašavanje života snosi i dr Jasmina Živković. Njih dvoje su tim koji u dežurnoj ambulanti tokom sezone pruža prvu pomoć svima koji se povrede ili imaju neki zdravstveni problem na plaži Stari grad. Slučajevi davljenja su, na sreću retki. Da tako i ostane kupači ipak treba da poštuju osnovna pravila.
-Slučaj koji smo imali je specifičan. Radilo se o starijem čoveku koji boluje od epilepsije. Sa tom bolešću ni mladi ne bi smeli da ulaze u vodu bez pratnje. Uz to, sve se desilo kada je bila najveća vrućina. On nije smeo uopšte da ulazi u vodu. Treba da povedu računa svi hronični bolesnici, a posebno oni koji imaju problema sa srcem. Mala deca i stari takođe ne bi trebalo da budu u vodi bez nadzora, apeluje dr Jasmina Živković.
Podseća da ne treba plivati pod dejstvom alkohola, kao ni posle obroka. Kada je želudac pun sva krv odlazi u njega i ne ostaje je dovoljno u mišićima. Naravno, važi i pravilo da na plaži ne treba boraviti u periodu od 12 do 16 časova.
-Spasiocima je posao da posmatraju kako se kupači ponašaju u vodi. Ako primete nešto neobično na njima je da reaguju. Suština je da oni deluju preventivno i da ne dođe do davljenja. Ukoliko se neko ponaša neuobičajeno potrebno je da ga odmah izvedu iz vode. Najgore u hitnim slučajevima je da svi pokušavaju da pomognu i da se stvori gužva oko osobe kojoj je život ugrožen. Osoblje, odnosno spasioci i dežurna medicinska ekipa su tu glavni. Ostali treba da ih puste da rade svoj posao, navodi dr Živković.
Dežurna medicinska ekipa na šabačkoj plaži uglavnom sanira posekotine i druge povrede, dešavaju se slučajevi alergijskih reakcija ili da nekome ne bude dobro iz različitih razloga. Zbog toga su tu i apeluju na sugrađane da ne dolaze kod njih da mere pritisak samo zbog kontrole, već isključivo ukoliko se osećaju loše. Tu su zbog hitnih slučajeva i ne bi bilo dobro da im pažnja bude odvučena nečim manje važnim.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa