1. avgust 2019.1. avg 2019.
14 država  koje su precizirale svoj stav da ne priznaju Kosovo
SPS- IVICA DAČIĆ

14 država koje su precizirale svoj stav da ne priznaju Kosovo

„Socijalisti su nebrojeno puta pokazali da se dosledno bore za najvažnije državne i nacionalne interese . Iza nas su dva spomenika, Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244.
Takođe, osuđujemo svaki vid nasilja ,pretnje i govore mržnje. Mi moramo biti svesni da su mladim ljudima potrebni uzori,a ne kritičari“, ističe predsednica GO SPS Šabac Maja Milićević
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik SPS-a, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a saopštio je da je dobio diplomatsku notu iz Centralnoafričke Republike u kojoj se navodi da ta zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo.
Ivica Dačić je rekao da se Centralnoafrička Republika nalazi na spisku zemalja koji ima Priština, a koje su navodno priznale Kosovo.
„Obaveštavam javnost da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo jer je ona na spisku zemalja koji vodi Priština, a u kojem se navodi da ih je priznala“, rekao je Dačić.
Naveo je da je on u Centralnoafričkoj Republici bio prošle godine i da je tada predsednik te zemlje izrazio čuđenje povodom navodnog priznanja.
„Dobili smo zvaničnu notu sa potpisom ministarke koja kaže da su oni posle mog zahteva napravili istragu da li postoji ili ne postoji ta odluka. Ne postoji nikakvo pismo kojim je Centralnoafrička Republika zauzela stav“, rekao je Dačić.
Navodi se i da oni ne mogu da zastupaju poziciju koja je različita od međunarodnog prava i da se zalažu za dijalog i podržavaju suverenitet Srbije i vladavinu prava.
Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.
To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.
Šef srpske diplomatije je rekao da manje od 100 država priznaje Kosovo, a da je njemu cilj da taj broj padne na 96, što je polovina članica UN.
„Kada taj broj bude pao na 96 i manje, mogu da smatram da sam završio ono što sam obećao“, rekao je Dačić.
Ivica Dačić je podsetio da su 2015. godine, kada se glasalo za prijem Kosova u Unesko, 92 ili 93 zemlje glasale za prijem Kosova. Prošle godine, broj država koje su glasale za prijem Kosova u Interpol pao je na 73.
Ukazuje da nas novo glasanje u Interpolu očekuje u Čileu, u oktobru.
„Ono što je sigurno je da ne mogu da postanu članica nijedne međunarodne organizacije u kojoj se glasa kao u UN“, rekao je Dačić.
Oni kažu sve je gotovo, a mi njima pokazujemo da nije gotovo i da moraju da pregovaraju sa Srbijom, istakao je šef srpske diplomatije.
Rekao je i da Priština za to vreme lobira kod islamskih zemalja, i da Srbija neće biti pasivna i pustiti „da stvari idu svojim tokom“.
„Mi imamo svoj stav, ne priznajemo Kosovo i pozivamo prijatelje da ne priznaju Kosovo“, naveo je šef srpske diplomatije.
Dačić je naveo i da se EU i međunarodna zajednica nedovoljno oštro bave situacijom u Prištini.
Govoreći o hapšenjima povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, Ivica Dačić je rekao da to nije deo političke borbe.
„To su krivična dela, nisu dovoljne samo političke osude. Treba koristiti instrumente države koji se primenjuju u svakoj zemlji – hapšenje, kažnjavanje jeste ono kako treba reagovati, bez obzira na to da li je predsednik, nosilac vlasti ili novinar“, rekao je Dačić.
Ističe da pretnje deci i porodici treba svi da osude, a da nije video da su opozicione stranke osudile takav govor mržnje.
Tom prilikom,predsednik GO SPS Šabac , Maja Milićević ,kaže da veruje da će šef SPS a Ivica Dačić uspeti u svojoj nameri svojim radom i posvećenošću.
-Uz njega smo, podržavamo ga, jer kako je i sam rekao ”ako ste me birali, slušajte me”. Socijalisti su nebrojeno puta pokazali da se dosledno bore za najvažnije državne i nacionalne interese .Iza nas su dva spomenika, Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244.
Takođe, osuđujemo svaki vid nasilja ,pretnje i govore mržnje. Mi moramo biti svesni da su mladim ljudima potrebni uzori, a ne kritičari- tvrdi Milićevićeva.

PR

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa