23. jun 2011.23. jun 2011.

ZNAČAJNA ZARADA NA MALOJ POVRŠINI

Rade i Biljana Ivanović sa Letnjikovca, pre par godina ostali su bez posla. Posle privatizacije „Zorke“ kao diplomirani tehnolozi ostali su prepušteni sopstvenom radu. Počeli su sa proizvodnjom ruža, pčelarstvom i voćarstvom. U Sinoševiću se nalazi rasadnik ruža „Ivanović“, voćnjak sa breskvama i kruškama i šezdesetak košnica. Kažu da je ova godina dobra za sve što proizvode.
-Kao malo poljoprivredno gazdinstvo trudimo se da se bavimo rentabilnom proizvodnjom. Imamo oko 90 ari krušaka. Njihov prinos je 10-15 tona po hektaru. Sada su u punom rodu i cena im je uvek dobra. Bresaka imamo oko hektar i po, i to ranih sorti kojima je i cena veća. Na jesen planiramo proširenje na oko dva hektara i krušaka i bresaka. Sadnice već imamo pripremljene - kaže Biljana.
Posao obavljaju sami, porodično. Pomažu im sin, ćerka i zet, samo kada je kalemljenje ruža i berba voća angažuju sezonske radnike. Primenjuju agrotehničke mere i sarađuju sa Zavodom za zaštitu bilja u Šapcu. Kažu da tako uspevaju da drže voće u dobrom stanju a da je održavanje zasada kruške posebno komplikovano.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa