Info

22. avgust 2019.22. avg 2019.
Pomoć srpskim  porodicama na Kosovu
POČELA SADNjA JAGODA U GORAŽDEVCU

Pomoć srpskim porodicama na Kosovu

Priliku da zarađuju više od svog rada poljoprivrednici iz Goraždevca dobili su nakon prošlonedeljne odluke Skupštine grada Šapca da pomogne nabavku sadnica sa 10.000 evra i da stručni tim ovog grada pomogne svojim znanjem
U Goraždevcu, najvećem srpskom selu u Metohiji, počela je sadnja jagoda u njivama sedam srpskih porodica uz pomoć stručnog tima Grada Šapca koji poljoprivrednicima iz Goraždevca prenosi znanje i iskustva pocerskih jagodara, šampiona u proizvodnji jagoda u Srbiji.
Priliku da zarađuju više od svog rada poljoprivrednici iz Goraždevca dobili su nakon prošlonedeljne odluke Skupštine grada Šapca da pomogne nabavku sadnica sa 10.000 evra i da stručni tim ovog grada pomogne svojim znanjem.
U ovom projektu učestvuje i austrijska nevladina organizacija “Diakonie” koja je izdvojila značajan deo novčane pomoći za opremu i tehniku potrebnu za održavanje zasada jagode, kao i Opština Peć koja će obezbediti novčanu pomoć za nabavku sadnica jagode za albanske porodice koje će takođe dobiti obuku za uzgajanje jagoda na moderan način.
-Ponosan sam što stojim na čelu gradske vlasti koja širi duh saradnje i razumevanja među ljudima. Pomažemo, ne tako što dodeljujemo socijalnu pomoć, već tako što obučavamo ljude da gaje jagode i da dođu do znanja i veština kojima će zarađivati novac. Jagode su promenile živote hiljade porodica na bolje u šabačkom kraju, sada hoćemo da menjamo na bolje živote porodica Srba koji žive u selima u blizini Peći u Metohiji, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
U Pocerini trenutno je više od 1200 hektara pod zasadom jagode od koje su u proteklih deset godina poljoprivrednici zaradili 60 miliona evra. Sve se to desilo zahvaljujući agrarnoj politici grada u okviru koje je Šabac pomogao poljoprivrednicima da iskopaju više od 600 dubinskih bunara nakon čega su dobili uslove da sa 20-ak hektara, koliko je bilo jagode početkom ovog veka u Pocerini, prošire zasad na 1200 hektra i ostvare promet od 120 miliona evra.
Budući jagodari u Goraždevcu počeće sa 1,5 hektara, a zbog sličnosti terena i analiza zemljišta, kao i novonastale saradnje i razmene znanja, očekivanja su u pravcu uspeha Poceraca.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa