22. avgust 2019.22. avg 2019.
Dašak Mediterana  u Šapcu
Tradicionalna XXVIII izložba
malog formata u KC

Dašak Mediterana u Šapcu

Posebna poetika malog formata. Umetnost skrivenog. Umešnost stvaraoca. Vekovna tradicija. Posvećeno traganje za iskrom inspiracije. Nagrada za Mediteran
Uočiti u najmanjem ono najdublje, najtananije, sagledati i doživeti punu formu spoznaje, a zatim impresije preneti na mali umetnički format nije lak zadatak za stvaraoca. Minijatura predstavlja autonomni izraz kreacije negovan kroz vekovima specifičnu poetiku. Smirena, vešta ruka, drugačiji pogled na svet, umetnička iskra nadahnuća nagnala je 175 autora da svoje radove proslede na konkurs za tradicionalnu XXVIII izložbu malog formata koju organizuje Kulturni centar Šabac.
Na konkurs je prispelo 196 radova od 175 autora, a tročlani žiri koji je radio u sastavu: Nela Tonković, istoričarka umetnosti, direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, Nebojša Milošević, akademski slikar i profesor na ALU u Kosovskoj Mitrovici, i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti iz Šapca, za izlaganje je odabrao 87 radova od 62 autora.
-Izložba malog formata je naša najstarija izložba i uvek privlači posebnu pažnju, kako umetnika, tako i posetilaca. Veoma smo srećni kada organizujemo ovu postavku, jer za neke druge nije moguće uvrstiti veći broj umetnika, zbog ograničenja prostora. Ove godine izbor je bio težak. Radovi su pristigli iz različitih krajeva Srbije, ali i sveta, tako da možemo reći da je internacionalnog karaktera - istakla je Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić na otvaranju postavke.
Male, sjajne, taktilne, privlačnog kolorita i neverovatne atmosfere minijature, akademske grafičarke Snježane Vlatković, prema jednoglasnoj odluci žirija ponele su nagradu za najbolje delo.
-Koloritom, temom slika, Snježana je donela duh Mediterana u našu galeriju i sve nas osvojila - navela je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić u obrazloženju.
Izazov malog formata likovnim izrazom uspešno je „svladala“ nagrađena umetnica iz Beograda.
-Posebno mi je drago što je priznanje za mali format stiglo u Šapcu. Tradicija u ovom slučaju je i garant kvaliteta - rekla je Snježana Vlatković.
Izložba je otvorena za javnost do 26. avgusta.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa