Info

22. avgust 2019.22. avg 2019.
Mesto herojstva,  prkosa, ponosa i žrtve
Obeležena 105. godišnjica Cerske bitke

Mesto herojstva, prkosa, ponosa i žrtve

Cer nije samo ime jedne od najslavnijih pobeda u našoj istoriji. Cer je mesto velikog herojstva, ponosa, prkosa i žrtve našeg naroda. Šabac i Mačva najviše su stradali u Prvom svetskom ratu, a dela cerskih junaka ostaće besmrtna, kako piše na ovom spomeniku, ako budemo čuvali sećanje na njih i nove bitke dobijali znanjem i radom, kao što činimo mi danas u Šapcu - rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić
Godišnjica Cerske bitke, prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu, obeležena je državnom ceremonijom, uz polaganje venaca i umetnički program, kraj spomenika u Tekerišu. Svečanosti je, u ime grada Šapca, prisustvovao Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, koji je položio venac na Spomenik cerskim junacima.
Bitka koja je presudno uticala na događaje u celoj Srbiji, odigrala se od 15. do 19. avgusta 1914. godine, a srpska vojska je porazila brojčano znatno jačeg neprijatelja.
- Cer nije samo ime jedne od najslavnijih pobeda u našoj istoriji. Cer je mesto velikog herojstva, ponosa, prkosa i žrtve našeg naroda. Šabac i Mačva najviše su stradali u Prvom svetskom ratu, a dela cerskih junaka ostaće besmrtna, kako piše na ovom spomeniku, ako budemo čuvali sećanje na njih i nove bitke dobijali znanjem i radom, kao što činimo mi danas u Šapcu - rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, polažući venac na spomenik u Tekerišu.
Državnoj ceremoniji, koja je održana u Tekerišu, prisustvovali su Zoran Đorđević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici ambasada, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, predstavnici brojnih organizacija i udruženja, koji su, polaganjem venaca, izrazili poštovanje cerskim junacima.
Ministar Đorđević podsetio je na događaje iz avgusta 1914. godine i istakao značaj velike srpske pobede, ukazujući na velika stradanja Mačve i Jadra u tim danima.
Spomen-kompleks na Ceru podignut je 1928. godine, povodom desetogodišnjice završetka Velikog rata. Šabac je kraj Prvog svetskog rata dočekao sa prepolovljenim brojem stanovnika, razoren i opustošen. Grad heroj - “srpski Verden” je za zasluge u Velikom ratu odlikovan Francuskim i Čehoslovačkim ratnim krstom i Karađorđevom zvezdom sa mačevima. O razmeri stradanja Šapca i njegovih žitelja govore reči profesora Pavla Popovića “da vidite Šabac ne biste praštali”. Šabac je u Prvom svetskom ratu oslobođen 2. novembra 1918. godine.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa