22. avgust 2019.22. avg 2019.
NA PROMOCIJI KNjIGE SLOBODANA
LOLIĆA IZ MAČVANSKOG PRIČINOVIĆA “SOKA LOLIĆ MAJKA SRPSKIH RATNIKA”

Nad kolevkama srpskih ratnika

Cilj je “osvežavanje sećanja” na sve majke koje su se žrtvovale za svoje sinove za svoj narod, kao i afirmacija časnih, pravednih i herojskih principa
Prošle subote u porti seoske crkve u Mačvanskom Pričinoviću, promovisana je knjiga Slobodana Lolića, iz ovog pitomog mesta “Soka Lolić majka srpskih ratnika”. Osim autora o knjizi su govorili: Mirko Mrkić-Ostroški, likovni umetnik, autor reljefa “Srpskim majkama”, primarijus doktor Predrag Tojić, publicista i književnik, profesor Ratko Čolaković i Miomir Filipović, novinar i urednik “Seoskih novina”.
U umetničkom delu programa nastupila je mlada Nikolina Arnautović, čitajući omaž srpskim majkama i deo pesme Vojislava Ilića, mlađeg Otac i sin.
Predstavljajući goste promociju je otvorila Dragana Erčić-Gajić.
Cilj ove, po obimu male knjige, jeste da o ženama majkama, prikazanim u oreolu “Srpskim majkama”, koji je izradio likovni umetnik Mirko Mrkić-Ostroški i nalazi se na ulazu zgrade Doma vojske u Beogradu, saopšti osnovne podatke o likovima majki prikazanih u oreolu, a posebno o centralnom liku Soke Lolić, majke potporučnika Živadina Lolića, dvostrukog nosioca Karađorđeve zvezde i drugih odlikovanja.
Budući da Soka Lolić nema direkne naslednike u rodnom selu,( Mačvanski Pričinović ), autor želi da “osveži sećanje”, budući da je kaže to dužnost svih nas na Sokin lik, simbol svih majki koje su se žrtvovale za svoje sinove, svoj narod i život. Slobodan Lolić još dodaje “Za ponos i čast žitelja Mačvanskog Pričinovića, reljef istaknutog umetnika trebalo bi postaviti u selu da krasi prošlost Pričinovića.”Zapisao je i “Zalud sve ovo oružje, ako nema majke koje rađaju heroje da isto koriste za odbranu slobode i otadžbine. Bez njih to svetlo oružje je obična gvožđurija”.
- Lepom naracijom portretisao je lik majke Soke, kratko podsetio na patrijalhalne prilike u Mačvi i istakao podvižništvo srpske žene i majke, piše između ostalog primarijus doktor Predrag Tojić u recenziji knjige.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa