22. avgust 2019.22. avg 2019.
To (ni)sam ja
Bend „Majdan“- minimum sličnosti,
minimum razlike

To (ni)sam ja

Četiri mlada muzičara na Svetski dan šale odlučila su da oforme bend neobičnog naziva, „Majdan“. Okupili su pre dve godine, a ističu da im je od početka cilj bio da stvaraju svoju muziku. Nakon nekoliko meseci rada izdali su prvi album „Minimum sličnosti, minimum razlike“. Autorske pesme sa prvenca donose pitanja koja okupiraju misli mladih - emotivni mikrokosmos, snalaženje u haotičnom svetu današnjice. U složnom muzičkom četvercu vokali i gitaristi su Nemanja Erić i Luka Nikolić, bas gitaru svira Luka Novaković, a za bubnjevima je Milan Stojiljković.
Zvuk koji neguje „Majdan“ može se opisati kao gitarski pop sa jakim uplivima alternativnog roka i drugih žanrova. Koncertno su angažovani i nedavno su se predstavili šabačkoj publici u okviru ŠLF- a.
-Veoma smo zadovoljni gostovanjem u Šapcu. Iznenađeni smo ambijentom, izgledom tvrđave, organizacijom. Ipak, ono što je ostavilo najveći utisak na nas je da rokenrol ima svoju publiku i da živi - kaže Nemanja Erić za „Glas Podrinja“.
Kada ste odlučili da se profesionalno bavite muzikom?
- Spontano smo krenuli u priču oko benda, ali iza toga stoji ozbiljan rad, trud, snalažnje i dovijanje kako bismo uspeli, izdali album. U nekom trenutku zvezde su se poklopile. Ipak, najvažnije je da ekipa dobro funkcioniše. Tada sve dobije suštinu i vrednost. Kada radite ono što volite, tada sve ide u dobrom smeru. Istrajnost i ljubav su ključ. Verujem da kada nešto zaista voliš, želiš, onda ti to kosmos i donese.
Nit koja spaja članove benda?
-Veliko prijateljstvo unutar benda je jedan od osnovnih pokretača i kohezivnih faktora, uz naravno, strast prema muzici. Volimo živu svirku, nastupe i verovatno tu energiju publika oseti.
Minimum sličnosti, minimum razlike može da bude i parola muzičke biti „Majdana“?
-Majdan je nastao na „kompromisu“. Imamo različite muzičke uzore i odrasli smo slušajući drugačiji zvuk. Sa Lukom Nikolićem sam napisao prvi album „Minimum sličnosti, minimum razlike“. On je odrastao na muzici devedesetih i dvehiljaditih, a ja na onoj iz šezdesetih, sedamdesetih. To je veliki raspon zvuka, od Bitlsa, Hendriksa, preko Cepelina sa primesama Radioheda, što čini neobičan spoj. Kada muzika koju stvaramo prođe kroz „Majdan filter“, tada znamo da je dobra i može u „javnost“. Moram da priznam da smo sebi najveći kritičari. Ipak, sve se to na probama uvežba i tek kada smo sigurni predstavimo publici pesmu.
Bend ima neobičan naziv, „Majdan“.
-Poreklom sam iz Majdanpeka. Luka Nikolić kao jedini Nišlija u sastavu je kumovao imenu benda.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa